• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poreska uprava u ''lovu'' na internet preduzetnike

Autor mondo.ba

Poreska uprava Federacije BiH planira niz aktivnosti u vezi s kontrolisanjem i oporezivanjem poslova koje građani vode preko društvenih mreža te na taj način suzbijanja rada na crno.

 Poreska uprava FBiH poslovanje na internetu Izvor: Promo/Kaspersky Lab
Izvor: Promo/Kaspersky Lab

Direktor Poreske uprave Federacije BiH Šerif Isović za Klix.ba kaže kako je kontinuirani zadatak i cilj ove institucije da otkriva prihode na koje se plaćaju porezi.

"U sklopu toga vjerovatno radimo i na prikupljanju određenih operativnih podataka u smislu takve vrsta prometa", odgovorio je Isović.

Kaže kako Poreska uprava može na početku doći do prihoda koji je ostvaren po određenom osnovu, utvrditi njegovo porijeklo te da li je taj prihod oporeziv ili nije.

"S druge strane svako onaj koji stvori određeni prihod dužan je podnijeti prijavu Poreskoj upravi. Mi u saradnji s poslovnim bankama i drugim institucijama dolazimo do određenih operativnih saznanja te prema njima poduzimamo određene aktivnosti", pojasnio je Isović.

Kaže kako poreski tretman poslovanja na društvenim mrežama zavisi od toga od koga dolazi prihod, kako se naplaćuje te da li se na njega treba platiti samo 10 posto doprinosa za zdravstvo ili je potrebno i drugo.

"Pozivamo sve građane i poreske obveznike da sve prihode koji podliježu plaćanju poreza pravovremeno prijave Poreskoj upravi, jer je to za njih najsigurniji i najjeftiniji način poslovanja. Time su zaštićeni od bilo kakvih sankcija i zateznih kamata", poručio je na kraju.

Kako saznaje Klix, Poreska uprava Federacije BiH će od građana, odnosno poreskih obveznika koji posluju preko društvenih mreža, tražiti prije svega da svoj posao registruju.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Medo

Tako i treba......

MONDO REPORTAŽE