• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Umjetnici imaju najmanje plate

Autor SRNA

U posljednjem mjesecu prošle godine najviše su zaradili zaposleni u sektoru finansija i osiguranja, a najmanje - umjetnici.

 Najviše i najniže plate u RS Izvor: MONDO/Samir Cacan
Izvor: MONDO/Samir Cacan

Najviša prosječna neto plata u Republici Srpskoj u decembru prošle godine od 1.413 KM isplaćena je u finansijskoj djelatnosti i osiguranju i veća je za 2,47 odsto od novembarske, a najniže od 611 KM u sektoru umjetnosti, zabave i rekreacije, saopšteno je iz Saveza sindikata Srpske.

U saopštenju se navodi da je niska prosječna neto plata u decembru 2018. godine bila u administrativnim, pomoćnim i uslužnim djelatnostima, te u građevinarstvu - 625 KM.

"Prosječna isplaćena decembarska neto plata radnika u trgovini iznosila je 660 KM, u ugostiteljstvu 666 KM, te u djelatnosti saobraćaja i skladištenja 690 KM", navode iz Sindikata.

Iz Sindikata naglašavaju da su navedene prosječne neto plate pokrivale troškove sindikalne potrošačke korpe od 32,30 odsto do 36,47 odsto.

"Sindikalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u Srpskoj u decembru 2018. godine iznosila je 1.891 KM i prosječna decembarska neto plata od 891 KM pokrivala je sa 47,10 odsto", ističu u Sindikatu.

Ukupne potrošačke cijene u decembru u odnosu na novembar 2018. godine bile su manje za neznatnih 0,3 odsto, a najviše su pojeftinili odjeća i obuća 4,6 odsto.

Prema podacima Sindikata, u decembru prošle godine porodice u Srpskoj najviše novca trošile su za nabavku prehrane - 691 KM, za stanovanje i komunalne usluge 583 KM, te za tekuće održavanje domaćinstva 105 KM.

"Odjeća i obuća koštali su 138 KM, higijena i zdravstvena njega 89 KM, prevoz 200 KM, te obrazovanje i kultura 82 KM", navodi se u saopštenju.

Iz Sindikata su istakli da je iz navedenih podataka jasno da je u Srpskoj potrebno što prije potpisati opšti i granske kolektivne ugovore, te povećati plate i poboljšati životnog standard svim radnicima da bi bio smanjen trend odlaska mlade, radno sposobne, kvalifikovane radne snage.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE