• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ukidaju blokiranje reklama?!

Autor mondo.rs

Chrome će uskoro dobiti restrikciju, koja se neće svideti mnogima.

 Ukidaju blokiranje reklama?! Izvor: Promo/AdBlock/AndroidAuthority/MONDO portal

U zvaničnom predlogu izmena za Chromium projekat, projekat otvorenog tipa, nazvan Manifest V3, navodi se da bi korisnici Chrome pregledača, između ostalog, trebalo da dobije veću sigurnost, koja će biti korak unapred kako za programere, tako i za korisnike, što će, ipak dovesti do sloma nekih od najpopularnijih ekstenzija.

Ekstenzije su popularni dodaci za Chrome, koji pregledaču interneta omogućavaju da ima funkcije, koje sam po sebi nema. Među žrtvama novog predloga o izmenama su i blokatori reklama, što je izazvalo oštre reakcije ne samo korisnika, nego i osnivača takvih ekstenzija - za blokiranje reklama.

Promene određenih programerskih API-ja i ograničenje pristupa određenim podacima za blokatore reklama, ograničiće slobodu ekstenzijama kako bi ona bila data, kako predlog izmena tvrdi, korisnicima.

Problem je u tome što se blokatori reklama mogu koristiti i za prikrivanje loših stvari, odnosno blokatori reklama su u mogućnosti da sakriju neke potencijalno loše stvari, koje se mogu dešavati na sajtu, a koje zlonamerni softveri to mogu da iskoriste i protiv programera i protiv krajnjeg korisnika. Blokatori reklama imaju mogućnost da pristupe određenim podacima korisnika na uređaju, na kojem se koriste, recimo istoriji pretrage i nekim drugim, što bi zlonamerni programeri mogli da iskoriste kako bi špijunirali veliki broj korisnika, navodi Wired magazin u svom onlajn izdanju.

Kompanije i pojedinci, koji stoje iza blokatora reklama rekli su da je ovo izuzetno osetljiva tema, ali i da će morati u potpunosti da preprave svoj softver, kako bi se povinovali novim pravilima, kao što je zabrana pristupa bilo kojoj vrsti korisničkih informacija ili informacija o uređaju, kao i sistem rada blokatora reklama.

Google je pokušao da smiri vrlo intenzivnu raspravu, koja još uvek traje na netu i rekao je da je ovo još uvek samo predlog, koji je podložan izmenama, ali ni korisnici ni programeri ne veruju da Google neće zaista blokirati neke od blokatora reklama, odnosno sve one, koji ne budu u saglasnosti sa novim predlogom.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS