• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi teniski blokbaster u Melburnu! (GRAFIKA)

Autor mondo.rs

Đoković do svoje 15. grend slem titule ili Nadal do 18. u karijeri? Đokovićev niz u finalima Australijan opena je fascinantan! Saznajte i druge zanimljivosti!

/Aleksandra Ajdanić, DATA MEDIA MARKET/

Predstojeće finale između Novaka Đokovića i Rafaela Nadala (u nedjelju će se od 9.30 časova po srednjeevropskom vremenu) tek je njihov drugi meč - ujedno i drugo finale - na Australijan openu.

U prvom, odigranom prije 7 godina, poslije 5 sati i 53 minuta trijumfovao je srpski igrač
.


Bilo je to najduže finale u istoriji bilo kog grend slem turnira, i po jednoglasnom mišljenju sportskih eksperata jedan, po kvalitetu igre, od najboljih mečeva ikada odigranih.

Kakav će biti predstojeći meć i ko će biti bolji ovog januara?

"Mečevi za koje se živi", objasnio je u jednoj rečenici Đoković šta misli o predstojećem teniskom spektaklu.

Srpski igrač u petnaestom nastupu u Australiji igra svoje sedmo finale i ujedno se nada sedmoj tituli u Melburn parku. Ako mu to pođe za rukom, postaće apsolutni rekorder ovog turnira. Za sada, dijeil rekord sa Federerom i Emersonom.

Nadal igra 14. put u Australiji i peti put izlazi na finalni meč. Do sada je samo jednom podigao pobjednički pehar, 2009. godine, kada je savladao Federera u pet setova 7-5, 3-6, 7-6, 3-6, 6-2, u još jednom epiku koji je trajao 4 sata i 19 minuta.

Izvor: DataMediaMarket/Mondo



Meč dvojice prvoplasiranih na ATP listi, njihov ukupno 53. duel željno isčekuju svi ljubitelji tenisa. Iako su međusobno odigrali 52 meča tokom karijere, rekete su ukrstili samo tri puta u posljednje dvije godine, svaki put u polufinalu. Đoković je prošle godine bio bolji na Vimbldonu, u još jednom njihovom blokbaseru u pet setova, dok je Nadal u Rimu 2018, i Madridu 2017, nadigrao Novaka u dva seta.

MELBURN PARK 2019

Od US Opena, Nadal nije igrao zbog povrede. Svima koji su imali bilo kakve sumnje u njegov povratak, razvejavao ih je iz kola u kolo na Australijan Openu. Impresivne pobjede su se nizale, mada, realno, Rafa nije imao ni jednog ozbiljnijeg protivnika. Na putu do finala mu se našao samo jedan, i to 27. nosilac - De Minaur.

Đoković je startovao silovito, ali je izgubio po jedan set od Šopalova (25. nosilac) i Medvedeva (15. nosilac). Nišikori (8) mu je predao meč u drugom setu, a onda je Đoković održao pravi čas tenisa Lukasu Puju (28), u jednom od najkraćih polufinala na grend slem turnirima (1h 23 min).

Izvor: DataMediaMarket/Mondo



Ni Nole ni Rafa nisu isti igrači kakvi su bili prije 7 godina. Ne samo zato što su sazrjeli već su ih i povrede primorale da nešto promijene u svojoj igri. Na Đokovićevu promjenu smo se već navikli, a njemu ostaje da se u finalnom meču suoči sa novim, ravnim i jačim Nadalovim servisom i bržom igrom, bez previše onog prepoznatljivog spina, kojim Španac pokušava da ubrza igru i vrijeme provedeno na terenu.

Ako pobijedi Đoković, biće to i njegova 73. titula u karijeri i 15. grend slem. Ukoliko Nadal bude bolji, upisaće pored svog imena 81. titulu u karijeri i 18. grend slem trofej. Pobjednik dobija ček na 4,1 miliona australijskih dolara (2,9 US$), a poraženi dvostruko manje.

Izvor: DataMediaMarket/Mondo



Bez obzira na ishod, Đoković i dalje ostaje na poziciji broj jedan.

PODSJEĆANJE NA EPIK 2012

Prije sedam godina, dvojica igrača startovala su sa istih pozicija na ATP listi, kao prvi i drugi nosilac. Put do finala bio im je mnogo teži nego ove godine. Đoković je poslije iscrpljujućeg polufinala protiv Mareja u pet setova, koji je trajao 4 sata i 50 minuta, činilo se, bez dovoljno snage da se suprotstavi Nadalu.

Ali Španac je u polufinalu igrao protiv Federera, i savladao ga u četiri seta za 3 sata i 42 minuta. U završnu borbu, tada su ušli sa 179 (Đoković) i 196 (Nadal) prethodno odigranih gemova.

Izvor: DataMediaMarket/Mondo



Samo finale odavno je istorija. Borba i tenis za pamćenje. Ono što će mnogima ostati jednako u sećanju je ceremonija dodijele trofeja - dok dvojica musketara bijelog sporta, nakon skoro šestočasovne borbe jedva stoje i jedva dišu, funkcioneri, koji se prethodnih šest sati sjedili u foteljama i posmatrali meč, drže beskrajne i u tom trenutku sasvim besmislene govore (pogledajte video OVDJE).

I po tome je Australijan open 2012 oborio sve dotadašnje rekorde.

Izvor: DataMediaMarket/Mondo





(U tekstu su korišćeni podaci sa sajtova ATP, ITF i Australijan open)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC