• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od Novog Grada do Mon Blana

Autori mondo.ba Autori Zoran Pajčin

Ove godine iz BiH Branisav Pavić i Marko Panić će predstavljati atletski klub Sloboda Novi Grad na prestižnoj trci u "trail" trčanju "Ultra trail Mont Blanc".

 Marko Panić trejl trčanje intervju Mon Blan Izvor: MONDO/Marko Panić

Branisav Pavić nastupa već treći put na trci od 170 kilometra sa 10 000 metara kumulativnog uspona sa vremenom od 30 sati i 21 minuta dok se Marko Panić takmiči na dionici od 145 kilometara sa 9100 metara kumulativnog uspona. 

Trejl trčanje je posebno zato što se trči po različitim terenima. uzbrdicama, uređenim ali i neuređenim (divljim) stazama.

Drugačije je od trčanja po ravnom betonu jer se prelaze mnogo veće distance i samim tim za trku je potrebno mnogo truda, vremena i svakodnevnih treninga.

"Ultra trail Mont Blanc" je jedna od najprestižnijih trka na svijetu i ima ograničen broj učesnika.

"Ove godine učestvuju trkači iz 100 različitih zemalja svijeta. Postoji pet različitih trka i za svaku je potrebna kvalifikacija. Kvalifikuje se preko ITRA (International Trail Running Association) bodova koje možete skupiti na svim trejl trkama koje su bodovane. Na Mon Blanu trčim trku TDS dužine 145 kilometara sa 9100 metara kumulativnog uspona", rekao je Marko Panić na početku razgovora za MONDO.

Start je u Kormajeru (Italija) a završava u Šamoniju (Francuska). Na dionici od 145kilometara veći dio staze se kreće preko 2000 metara nadmorske visine.

Organizatori trke propisuju obaveznu opremu koju svaki trkač mora da ima tokom čitave trke (voda, hrana, lampa, rezervne baterije, prva pomoć, odgovarajuća odjeća i obuća).

Pošto je veliki broj zainteresovanih organizuje se lutrija na koju se mogu prijaviti svi koji formalno ispunjavaju uslove.

"Tokom čitave trke se prelaze planine sa dosta uspona i strmih nizbrdica tako da je rizik od povreda dosta velik. U toku trke između kontrolnih tačaka je moguć napad neke divlje životinje ili veliko nevrijeme, odron, ali trkači taj rizik preuzimaju na sebe prije starta. Za učešće na toj trci potrebno je skupiti osam ITRA bodova iz dvije trke", ističe Panić.

Atletičar iz Novog Grada ih je osvojio istrčavši 110 kilometra u Istri na trci "100 milja Istre 2018" i na Bjelasnici "Vučko trail 2017" gdje je istrčao 65 kilometara.

"Pored trke na Mon Blanu ove godine ću učestvovati na trkama '100milja Istre' na stazi od 170 kilometara sa 6500m uspona, 'Kozara Ultra Trail' 103 kilometra sa 3900m uspona i 'Jahorina Ultra Trail' 33km", dodao je Panić.

Za učešće na trkama, ali i kupovinu potrebne opreme, potrebno je dosta novca koji u našoj zemlji sportistima nije lako pronaći u velikim, a kamoli malim sredinama.

"Za sad imam podršku Opštine Novi Grad, a nadam se da će me još nekon podržati. Odlazak na trku kao što je Mon Blan sigurno nije jeftin i svi koji se bave ovim sportom, koji je još nepoznat ljudima u BiH, znaju o čemu govorim", zaključio je Marko Panić.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC