HEROJ SA KUPRESA: Ilija ide svojim janjcima! VIDEO

Autor:

Više od 200 ovaca ojanjilo se na farmi Ilije Smiljanića na Ravanjskom polju u Kupresu. Prošle sedmice on je morao da siđe u grad po hranu i lijekove za životinje, a povratak je bio skoro nemoguć zbog ogromnog snijega. Međutim...

HEROJ SA KUPRESA: Ilija ide svojim janjcima! VIDEO Foto: tomislavcity cityYouTube - screenshot

Ilija Smiljanić iz Tomislavgrada vlasnik je farme ovaca Farma Smiljanić koju je podigao prije 20 godina na Ravnjanskom polju, ovih se dana probijao kroz snijeg do svoje farme u kojoj i noćiva u zimskom periodu.

Prošle sedmice Ilija je morao sići u grad po hranu i lijekove za ovce i janjce jer je vrijeme janjenja u punome jeku.

"Ojanjilo je se više od 200 ovaca. Morao sam po neke lijekove za ovce i nadopuniti zalihe hrane. Kada sam obavio te poslove u gradu, krenuo sam preksinoć na farmu s prijateljem Zloćom. U međuvremenu je zapuhao orkanski vjetar, stvorio nanose i morali smo stati u blizini farme jer dalje nije bilo prohodno. Tu sam se za Zloćom pozdravio i uputio pješice prema Farmi", priča Ilija za portal Tomislavcity.com.

Do Farme je morao pješačiti dva kilometra, i to po snijegu čija je visina dosezala i više od jednoga metra.

"Nije me strah, ograjo sam. Nastojim pozitivno razmišljati, znam svoj pravac i da je tribalo do Posušja pješice, i na -20 stepeni, ja bih išao. Ne bojim se ni sniga ni vukova. Strah me je jedino dr. Paladina. Ne bi valjalo da ovo pročita i vidi, jer neće me htjeti primiti na kontrolu. Zabranio mi je da nosim veći teret jer imam problema s kičmom. Ali ja se moram brinuti za svoje blago", uz smijeh govori Ilija.

"Meni je ovdje ovako uvijek u zimskom periodu. Dislociran sam od prometnice, a bager može za desetak minuta pročistiti snijeg, kad ga zovnem i kad je glavnom cestom prohodno. Te 2012. godine snijeg je u ovo vrijeme potrajo dvije sedmice, a sada već mjesec i po i to velikoga snijega", kaže Ilija čija se farma nalazi u Paklinama – na Ravanjskom polju te pripada kupreškoj opštini.

Kupreški starosjedioci znaju reći da je ta lokacija po niskim temperaturama i hladnoći identična Kupreškom polju i ujedno najhladnija u toj opštini.

Kroz kakav se snijeg Ilija Smiljanić probija, pogledajte u videu ispod...

Izvor: tomislavcity city/YouTube

Tagovi:

Ostale vijesti