Nemci na ulicama: STOP zabrani "dizelaša"! (FOTO)

Autor:

Više stotina ljudi, među kojima su neki nosili žute prsluke kao demonstranti u Francuskoj, protestovalo je danas u Štutgartu u Nemačkoj protiv zabrane kretanja vozila na dizel.

Nemci na ulicama: STOP zabrani "dizelaša"! (FOTO) Foto: Tanjug/Marijan Murat/dpa via AP

Zabrana vožnje "dizelaša" je mera koja je uvedena početkom januara u tom gradu jugozapadne Nemačke.

Demonstranti su na skupu nosili transparente s natpisima "Za dizel" i "Vozači dizela, branite se!".

Jedan od organizatora skupa Vasilos Topalis izjavio je Frans presu da ta zabrana pogađa desetine hiljada ljudi koji ne mogu sebi da priušte nova vozila.

Stariji modeli automobila na dizel, koji su registrovani pre 2011. godine, od 1. januara više ne smeju da saobraćaju ulicama Štutgarta, gde se inače nalaze sedišta automobilske kompanije Dajmler (Daimler) i najvećeg evropskog proizvođača automobilskih delova Boš (Bosch).

Pogledajte fotografije:

Nemačko pravosuđe naložilo je gradskim vlastima da uvedu zabrane saobraćanja vozila na dizel posle nekoliko meseci kampanje nevladinih organizacija i grupa za zaštitu životne sredine.

Nemačka vlada bi tokom ove godine trebalo da usaglasi nacrt zakona o borbi protiv klimatskih promena kako bi se smanjile emisije štetnih gasova sa efektom staklene bašte.

Izvor: YouTube/faz

Štutgart, jedan od centara nemačke auto-industrije, je od 1. januara postao prvi veći grad u kojem je uvedena veća zabrana vožnje starijih vozila sa dizem motorima.

Uvedene su razne zabrane za vožnju vozila sa dizel motorima, a najavljene su restrikcije i u drugim nemačkim gradovima.

Ostale vijesti