• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Terzić: Najjači tim od kada sam u klubu!

Autor mondo.rs

"Ovo je najjači tim od kada sam u klubu", zadovoljno konstatuje generalni direktor crveno-belih.

 Intervju Zvezdan Terzić MONDO Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

/Od izveštača MONDA iz Antalije/

Raspoložen je Zvezdan Terzić od svog dolaska u Tursku, gde nadzire pripreme tima za prolećne izazove. 

Razlog za osmeh daju mu sjajne partije izabranika Vladana Milojevića u prijateljskim mečevima, kroz koje se može zaključiti da forma ekipe iz prvog dela sezone nije opala uprkos zimskoj pauzi. 

A, podsetimo, prvi deo sezone bio je najuspešniji za klub u poslednjih 25 godina pošto je ostvaren plasman u Ligu šampiona, kao i devet bodova prednosti na superligaškoj tabeli u odnosu na drugoplasirani Radnički iz Niša i čak 13 više od trećeplasiranog Partizana.

Pored toga, igrači koji su angažovani u tekućem prelaznom roku ostavljaju odličan utisak.

O svemu tome, kao i raznim drugim temama, generalni direktor Crvene zvezde razgovarao je sa novinarima posle pobede nad Ludogorecom u najjačoj proveri u Antaliji.

"Imamo svi mnogo razloga za zadovoljstvo. Ludogorec je bio najozbiljnija provera na ovim pripremama i pokazali smo čvrstinu svih 90 minuta, kontrolisali igru, što je i rezultiralo pobedom koja je mogla da bude i ubedljivija od 3:1", konstatovao je Terzić. 


"Ekipa izgleda utegnuto, skockano. Na svakoj poziciji imamo dva kvalitetna rešenja, što se videlo kada je trener Milojević vršio izmene, jer ritam igre nije padao. Žao mi je što imamo mali broj utakmica na proleće i što neće svi moći da dobiju adekvatnu minutažu. Milojević će imati ozbiljne sportske problem koga da stavi u tim", dodao je.

Crveno-beli su posle dugo godina čekanja na velike evropske utakmice vezali dve sezone u grupnoj fazi. Prošle su čak i prezimili u Ligi Evrope, a ove stigli do nademtanja sa najboljima u Ligi šampiona. U grupi sa Liverpulom, Pari Sen Žermenom i Napolijem osvojili su četiri boda remijem sa italijanskim predstavnikom (1:1) i pobedom nad viceprvakom Evrope iz Engleske (2:0).

Veruje Terzić da je to tek početak boljih vremena nego u prethodne dve i po decenije.

"Sve zvezdaše može da hrabri kako Zvezda izgleda. Mislim da možemo mnogo... Uskoro će biti pet godina kako sam u klubu, Zvezda ima obavezu da iz sezone u sezonu, iz prelaznog roka u prelazni rok, izgleda sve bolje, a za tih pet godina, Crvena zvezda nikad nije imala moćniji i kvalitetniji tim nego danas i podigli smo lestvicu očekivanja", smatra gensek srpskog šampiona. 


Zimski prelazni rok se bliži kraju. Zvezda je dovela Nemanju Milunovića (BATE Borisov), Miloša Vulića i Aleksu Vukanovića (Napredak), Erika Jirku (Spartak Trnava) i Dejana Vidića (Zlatibor, ali je on odmah proslećen na pozajmicu u Zemun).

"Već sada se spremamo za kvalifikacije za Ligu šampiona, koje počinju 8. jula. Zato, sve što uradimo uradićemo u ovom prelaznom roku. Ne pravi se tim za kvalifikacije u Ligu šampiona u junu mesecu", ističe Terzić.

Milan Gajić i Mirko Ivanić - za koje su, po Terzićevim rečima, već poslati agenti u Bordo i BATE Borisov da završavaju papirologiju - trebalo bi da budu poslednje kockice za još jedan napad na Ligu šampiona. 


"Neko može da kaže da je to pretrpavanje ekipe, međutim, mi moramo biti svesni da i Marin i Ben imaju po 30 godina, da su to igrači koji su zadužili klub i da je pitanje koliko ih dugo Zvezda može zadržati. Mi ne možemo da pariramo daleko bogatijim klubovima koji žele da ih dovedu, a oni su ljudi profesionalci i bez obzira na njihovu veliku ljubav prema Crvenoj zvezdi, oni žele da obezbede sebe i svoje porodice. Zato ne smemo da dozvolimo da oni odu, pa da onda tražimo pojačanja... Mi nemamo pravo da ispustimo ovako kvalitetne igrače. Ako budemo čekali da neko ode i oslobodi se mesto, pa onda tražimo igrača, biće teško naći kvalitet".

Jasno je da kvalitetan igrač traži i visoku platu, a kada ih je mnogo, to bi moglo da bude udarac za klub koji je u dugovima.

Terzić, ipak, podseća i da bez ulaganja nema zarade.

"Svesni smo da kada imaš kvalitetne igrače za dva moćna tima to povećava rashode, poskupljuje budžet za plate na godišnjem nivou, međutim, ako želimo rezultate svesni smo i da moramo da uložimo. Ne možete da imate zadovoljne i dobre igrače sa malim platama. Sve što vredi, to i košta".

Zvezda proleće dočekuje sa devet bodova više od drugoplasiranog Radničkog iz Niša, a čak 13 od trećeplasiranog "večitog rivala" Partizana. Mnogi su već otpisali crno-bele iz šampionske trke, ali...

"Mi idemo utakmicu po utakmicu. Prvo protiv Vojvodine, pa Radnika, treće kolo igramo protiv Partizana, četvrto idemo u Lučane... Radnički je sada u ekspanziji, igra dobro, imaju dobrog trenera i ekipu, ali Partizan je uvek Partizan i ko ga potceni, taj strada. Imamo veliko poštovanje prema Partizanu. To je trenutno uspavani džin, koji ima svojih problema, ali ne sme biti potcenjen", upozorava Zvezdan Terzić.

ODBIJENO 9.000.000 ZA MARINA I BENA

Igrači koji imaju najveću vrednost u aktuelnom timu i koji su, uz golmana Milana Borjana, pokazali najviše u Ligi šampiona su Marko Marin i El Fardu Ben. 

Na njihov odlazak ove zime stavljen je veto, što je Marin nedavno i otkrio kada je reč o njemu. Terzić je objasnio zašto klub ne želi da ih proda, ali i zašto neće moći da ih zadrži još dugo.

"Marko Marin ostaje u Zvezdi, za sada, sigurno. Naša želja je da ostane, ali nismo mi jedini subjekt odlučivanja u čitavom procesu. Postoji tržište, koje može da poremeti neke naše planove i želje, a to bi bila ponuda koja se ne odbija. Eventualno iz Kine gde je još otvoren prelazni rok, ali nije stvar da li će Zvezda dobiti tri, četiri ili pet miliona evra, već ne možete imati nezadovoljnog igrača u timu. Imali smo ponude i za Marina i za Bena, koje smo odbili i obavili smo razgovore sa igračima. Meni je samo važno da im glave budu mirne i da mogu da se koncentrišu na obaveze koje imaju. Nije Crvena zvezda samo Liga šampiona, već mora da igra i na nekim možda neprijatnim terenima Superlige. Za sada je Marko Marin zadovoljan i ostaje da osvojimo titulu, što je njegova velika želja", rekao je i dodao da je za Marina nuđeno 5.000.000 evra. a za Bena 4.000.000. 

REALAN DUG 12-13 MILIONA, ALI U KNJIGAMA MNOGO VEĆI

Bez obzira na uspešne rezultate, Crvenu zvezdu i dalje muči dug koji je godinam nagomilavan, ali Terzić kaže da je sada "pod kontrolom" i da "realno iznosi oko 12-13 miliona evra".

"Mi smo stalno u nekom raskoraku. Hteli bismo da smanjujemo dug, ali i da imamo moćan tim koji može da igra Ligu šampiona, a to je prosto u koliziji jedno sa drugim. Moramo da pravimo balans između sportske i poslovne politike i u prethodnih pet godina pokazali smo da to znamo da radimo", rekao je i naveo:

"Dug Crvene zvezde sada ne opterećuje tekuća poslovanja kluba. Realan dug je oko 12-13 miliona evra, ali je knjigovodstveni drugačiji zato što moramo da knjižimo neke stvari. Sigurno će se po završnom računu pokazati mnogo veći dug, ali ovaj realni mi držimo pod kontrolom... Videli ste podatak da su turski klubovi dužni preko dve milijarde evra, od toga najviše velika četvorka. Dužni su i Real Madrid i Barselona... Generalno je to postalo kao neka velika igračka i meni je kao direktoru jednog sportskog kolektiva postalo malo neprijatno da stalno pričam o parama. Ono što je najvažnije: Crvena zvezda trenutno ima u igračima mnogo veću vrednost nego što je ukupan dug kluba, a Crvena zvezda je trenutno zdrav klub i pitanje je kada ćemo aktivirati sve te igrače i staviti ih na tržište". 

"NE ZNAM DA LI BIH IMAO SNAGE DA SVE PONOVIM"

Govoreći o finansijama, Terzić je istakao pet glavnih izvora i rekao da Zvezda može da se osloni samo na poslednja dva.

"U evropskim klubovima glavna tri izvora prihoda su televizijska prava, sponzori i ulaznice. Mi na ta tri izvora, osim Telekoma i Gasproma, ne možemo da računamo. Zvezdi danas treba 2.000.000 evra mesečno za život. Zato nam ostaju četvrti i peti izvor prihoda: bonusi od UEFA i transferi grača. Mi smo u 2018. zaradili 22.000.000 evra samo od Lige šampiona i 26.000.000 od transfera. Krenuli smo iz ničega i za pet godina napravili smo klub koji igra Ligu šampiona i tim za poštovanje, koji ima visoku tržišnu vrednost. Mislim da za Crvenu zvezdu nema bojazni ako budemo nastavili sa ovako pametnom poslovnom politikom. Najteže vreme je prošlo. Kada se setim kako je bilo, padne mi mrak na oči i ne znam da li bih opet ima o snage za tako nešto". 

O OPTUŽBAMA FRANCUSKOG "L'EKIPA" 

Posle utakmice u Parizu, francuski list "L'Ekip" objavio je tekst u kom neimenovani izvor iz UEFA tvrdi da je jedan "visoki čelnik" Crvene zvezde hteo da se kladi na poraz svog tima tačno pet golova razlike. Navodno je planirao da uloži 5.000.000 evra, a kako je rezultat bio 6:1 za PSŽ, to je izazvalo pažnju javnosti. Konkretnih dokaza i zvaničnih izjava o tom događaju, međutim, nema, pa su crveno-beli rešili da tuže Francuze kada bude završena istraga koja je u međuvremenu pokrenuta.

"Bio sam sredinom decembra u Parizu na sastanku sa advokatom i insistirao sam da odem do tužilaštva da dam izjavu. Oni su rekli da nemaju vremena i da će nas pozvati, pa su naši advokati poslali zvaničan zahtev tužilaštvu da nas pozove i izabere koga hoće sa spiska naše delegacije koja je bila u Parizu. Odabrali su dvojicu direktora, poslovnog i sportskog. Pantović i Mrkela bili su tamo da daju iskaze, a utisak im je da su dočekani potpuno nespremno i da su sva pitanja koja su dobili bila nesuvisla, nepripremljena i formalna. Tako da očekujemo da se istraga vrlo brzo završi, pa da vidimo sa našim advokatima koji je sledeći korak da Crvena zvezda obešteti sebe zbog nanošenja povrede ugleda koj se desila jesenas po evropskim medijima... Mi ne znamo ko je doušnik, a na kraju krajeva nas to i ne interesuje. Gledamo samo kako da skinemo ljagu sa imena Crvene zvezde i izvučemo benefit iz cele situacije", poručio je Terzić za  kraj razgovora.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC