• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta radi Robinjo? Čisti kopačke Višći!

Autori mondo.ba Autori Zoran Pajčin

Nekadašnja zvijezda madridskog Reala i Mančester sitija sada nastupa za turski Bašakšehir koji krupnim koracima grabi ka tituli prvaka Turske. Veliku ulogu u timu ima i Edin Višća. Toliku da mu Brazilac "čisti" kopačke!

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели İstanbul Başakşehir FK (@ibfk2014) дана

Reprezentativac BiH je karijeru je počeo u Budućnosti iz Banovića da bi 2009. postao fudbaler sarajevskog Željezničara iz kojeg nakon dvije godine odlazi u Bašakšehir kao jedan od najboljih fudbaler Premijer lige.

Ipak, o onome što će se dogoditi danas sjajni veznjak rodom iz Olova vjerovatno nije mogao ni da sanja kada je igrao na premijerligaškim terenima.

Naime, dok je Višća još bio u Željezničaru, na premijerligaškim terenima, ali onim u Engleskoj, u dresu Mančester sitija je "plesao" Robson de Souza - poznatiji kao Robinjo.

Sjajni Brazilac je 1. septembra 2008. godine, posljednjeg dana ljetnog prelaznog roka, napustio Real iz Madrida i potpisao četverogodišnji ugovor sa "građanima" u vrijednosti od 42,5 milijuna evra. Plata mu je tada iznosila 160 hiljada funti sedmično.

Ovaj transfer dogodio se na isti dan kada je kompletni klub otkupila arapska kompanija "Abu Dhabi United Group". Šta su Arapi do danas uradili u Mančesteru poznato je ljudima koji samo površno prate engleski fudbal.

Nakon odlične prve sezone već u narednoj Robinjo zbog povrede, ali i živahnog noćnog života, traži odlazak iz kluba. Čelnici Sitija nisu željeli da pojačaju konkurenciju, pa su fantastičnog driblera poslali na pozajmicu u matični Santos. Fudbal, novac i slava u Brazilu? Zaista, rijetko da neko može poželjeti više!

"Robiju" je bilo sjajno i želio je ostati u Santosu, ali Englezi nisu željeli produžiti pozajmicu, dok brazilski klub nije imao novac kojim bi samostalno finansirao veliko obeštećenje Sitiju, ali i platu Robinja.

Novac, ali i "privlačno" okruženje van terena je imao Milan koji je doveo Robinja u svoje redove u avgustu 2010., a pozajmio ga ponovo Santosu tri godine kasnije koji ga je želio u potpunosti učiniti svojim fudbalerom. Ali, ogromna plata koju je tražio Brazilac je bila nepremostiva prepreka.

U Milanu, gradu mode, Robinjo je pristao i na smanjenje plate prilikom produženja ugovora. Ali zašto će teško ikada moći tamo da se vrati saznaćete u nastavku teksta.

Za reprezentaciju Brazila odigrao je 100 utakmica i postigao 28 golova. Sa državnim timom je u dva navrata bio šampion Kupa konfederacija, a 2007. godine osvojio je Kup Amerike.

U julu 2015. obreo se u kineskom Gvangžuu koji je sa klupe predvodio njegov zemljak Luis Felipe Skolari. Tu se zadržao samo šest mjeseci prije nego što se ponovo vratio u Brazil, ovaj put u Atletiko iz Mineira.

Ali, nakon dvije sezone slijedi odlazak u turski Sivaspor. Uprkos tome što je proglašen krivim za silovanje Albanke u jednom noćnom klubu u Milanu 2013. godine i osuđen na 9 godina u Italiji.

Sud je utvrdio da je Robinjo zajedno sa petoricom, takođe osuđenih, silovao djevojku iz Albanije starosti 22 godine. Ali iz pravnih razloga, sud je odložio izvršavanje presude sve dok se ne okonča žalbeni postupak, pa mu je omogućeno da potpiše ugovor sa turskim klubom.

A, u međuvremenu i da promijeni klub u ovoj zemlji.

Istanbul Bašakšehir, vodeći tim turskog prvenstva i omiljeni klub tamošnjeg predsjednika Redžepa Erdogana, 1. januara ove godine angažovao je nekadašnjeg reprezentativca Brazila.

Tim u kojem Edin Višća, heroj sa početka priče, nastupa od 2011. godine. Danas je upravo on u pobjedi svog tima protiv Akiraspora (3:0) upisao tri asistencije.

Jedna od njih je bila i za brazilskog mađioničara Robinja koji je bio toliko impresioniran nastupom bh. reprezentativca da mu je odlučio "očistiti" kopačke.

"Heroj" kojeg je Višća kao fudbaler u BiH sigurno barem jednom gledao na televiziji kako "pleše" u Primeri, Premijer ligi ili Ligi šampiona.

Tada su mu stariji, ali sigurno ne pametniji od njega, vjerovatno govorili da batali fudbal i nađe posao od kojeg će moći da živi jer od "lopte" u ovim krajevima nema života.

Ipak, snove ostvare oni koji ne odustaju od njih. I najvažnije, oni koji rade na tome da se oni ostvare.

Zato mu i treba "očistiti" kopačke!

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kopre Nedri!

Robinjo propo

Novak DAMJANOVIC

Robinjo je Robinjo

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC