''Rajaner'' u gubitku 20 miliona evra

Autor:

Niskotarifni avioprevoznik "Rajaner" u ponedjeljak je izvijestio o gubitku od 20 milijuna evra u posljednjem tromjesečju 2018. godine zbog nižih cijena karata, kakve se očekuju i tijekom cijele ove godine.

0
A- A A+
avion, Rajaner, aerodrom Foto: MONDO/ Vedran Ševčuk

Irska vazduhoplovna kompanija sa sjedištem u Dablinu prevezla je u tom razdoblju 32,7 miliona putnika, u poređenju 30,4 miliona u istom razdoblju godinu ranije, pri čemu su ukupni prihodi porasli za devet odsto, na 1,53 milijarde evra.

U ovom tromjesečju zabilježen je rast prometa od osam odsto, ali istovremeno pad prosječnih cijena od šest odsto, dok je 26-odstotni skok dodatnih prihoda, na 557 miliona evra, poništen višim cijenama goriva i drugim troškovima, prenose agencije.

Niske cijene primorale su prije dvije nedjelje kompaniju da drugi put u tri mjeseca smanji svoje procjene zarade u cijeloj godini.

U "Rajaneru'' očekuju da će godišnja dobit kompanije, za fiskalnu godinu koja završava u martu, pasti i do 31 odsto, kao posljedica ljetnih štrajkova pilota i kabinskog osoblja, viših cijena nafte, kao i viška kapaciteta na kratkim relacijama u Evropi. 

"Ne dijelimo optimistične prognoze nekih konkurenata da će cijene avionskih karata u ljeto 2019. godine rasti. Očekujemo da će se višak kapaciteta na kratkim relacijama nastaviti u 2019", navodi se u izvještaju "Rajanera".

Tagovi:

Ostale vijesti