• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čelnici Prijedora: Zašto odgađate autoput?

Autor SRNA

Gradonačelnik Prijedora i načelnici opština prijedorske regije tražiće od premijera RS objašnjenje zašto je najavio odgađanje gradnje autoputeva Banjaluka-Prijedor i Prijedor-Novi Grad.

 Autoput Banjaluka Prijedor Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk
Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković i načelnici opština prijedorske regije uputiće pismo premijeru Republike Srpske Radovanu Viškoviću u kojem će zatražiti zvaničan odgovor na pitanje zašto je najavio odgađanje izgradnje auto-puteva Prijedor-Banjaluka i Prijedor-Novi Grad i brzog puta Prijedor-Kozarska Dubica.

"Zaista smo iznenađeni zbog ovakve izjave premijera, jer je nedavno potpisan ugovor između Vlade Republike Srpske i njenog resornog ministarstva i kineske kompanije `Šandong` na izradi projekata i izgradnji ovog sistema auto-puteva i brzog puta", rekao je Đaković novinarima u Prijedoru nakon sastanka sa kolegama iz lokalnih zajednica ove regije. 


Đaković je naveo da je veliko iznenađenje izazvala Viškovićeva izajava da će ovi putevi biti svrstani u neku drugu grupu projekata, a da će prioritet biti dat drugim projektima.

"Jako dugo smo, kao regija, prema republičkim organima imali zahtjev da auto-putevi i brzi put budu izgrađeni na ovom prostoru, odnosno da se projektuju jer je to bila potreba za dalji privredni razvoj, za promet ljudi i robe", podsjetio je Đaković.

On je istakao da su postojali i dogovori da uz zemljane radove, odmah budu izgrađeni i gasovodi jer se procjenjuje da će se Srpska gasifikovati za pet do sedam godina.

"Ta dva projekta bila bi od strateškog značaja za sve opštine i grad u regiji. Svi smo se ponadali i obradovali zajedno sa građanima da će biti urađen projekat i izgrađeni putevi i plinovod. Poštujemo sve projekte izgradnje u Republici Srpskoj, ali je naša želja da ovi projekti ne odlaze u neki drugi red, jer to onda nije povoljnost za sve građane ove regije", kaže Đaković.

Načelnik opštine Kostajnica Drago Bundalo rekao je da je za izgradnju ovih puteva, a da je protiv toga da se taj posao stavlja "u neke druge prioritete".

On kaže da treba insistirati na izgradnji tih saobraćajnica jer je ugovor već potpisan i nema razloga da se ne krene sa projektom, te da nema ništa protiv da se grade i drugi putevi.

"Smatram ako ode u neke druge prioritete da taj put neće biti izgrađen nikad. Ovo vam pričam zbog toga što sam godinama insistirao na izgradnji regionalnog puta Kostajnica-Prijedor i vjerujete mi da je u Ministarstvu saobraćaja i veza put prvi prioritet i prvi regionalni put koji će biti građen kad budu obezbijeđena sredstva. To traje već deset godina i nema uopšte ni naznake, niti najave da će se taj put graditi", dodao je Bundalo.

Višković: Prvo do Srbije, odgađamo Prijedor


Regiju čine grad Prijedor i opštine Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica, Oštra Luka i Krupa na Uni.

Sastanku nije prisustvovao jedino načelnik opštine Novi Grad zbog, kako je gradonačelnik Prijedora rekao, neodložnih obaveza koje je morao završiti.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je 1. februara u Laktašima da sa kineskim partnerima razgovara da prvi prioritet bude izgradnja auto-puta od Doboja prema Bijeljini i granici sa Srbijom, dok bi drugi prioritet bila izgradnja auto-puta od Banjaluke prema Prijedoru.

"Gradnju tog puta ćemo odgoditi dok ne izgradimo ovaj do granice prema Srbiji kako bismo na kraju povezali Banjaluku i Beograd", rekao je tada Višković.

Srbija će ove godine graditi autoput prema RS

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

JA

Vau pa na kraju SNSD je izradio sve one koji su sa njom bili na vlasti a s obzirom da je DNS sad u drugom planu šta očekivat od vladajuće partije koja je izgubila kompas

MONDO REPORTAŽE