Iskoristio propust bankomata, podigao milione

Autor:

Programer iz Kine našao je “rupu“ u programu bankomata i iskoristio je, podigavši više od milion dolara.

Iskoristio propust bankomata, podigao milione Foto: Promo / Kaspersky Lab

Banka mu je oprostila - to prvo treba da vam kažemo, ali ga to nije spaslo ruke pravde! Jer, čovek je očigledno genije, iskoristio je propust bankomata, za koji banka nije ni znala da postoji, ali je država bila odlučna da stane na put zloupotrebama...

Da, zvuči kao neverovatna priča - neko je pronašao način da natera bankomat da “ispljune“ sav keš, koji ima u sebi, s tim što ovo nije neverovatna priča, nego stvaran događaj. Jedan Kinez je uspeo da natera bankomat da mu isplati više od sedam miliona juana (preko milion dolara) Huaxia banke iz Kine, koristeći neverovatnu “rupu“ u softveru.

Softver banke nije registrovao promene na računu korisnika na prelasku jednog dana u drugi, oko ponoći, što je Kinu Kišengu omogućilo da povlači sredstva praktično u nedogled, a da mu sistem ne registruje te iznose adekvatno. Ipak, da bi sprečio bankomat da prijavljuje grešku u sistemu banke ovaj Kinez, inače programer, iskoristio je softver bankomata tako što je u njega stavio skripte, koje su onemogućavale dojave o greškama u sistem.

Prevara je trajala od novembra 2016. sve do januara 2018. godine sa 1.358 transakcija u vrednosti od preko milion dolara. U januaru je banka nekako otkrila sve i prijavila ga nadležnima, koji su bili zatečeni kasnijom odlukom banke da se povuče iz slučaja i ne tuži korisnika.

Huaxia Bank je, valjda zbog mogućeg lošeg publiciteta odlučila da prihvati argument Kina Kišenga, koji je rekao da je samo želeo da testira koliko će moći da vara sistem. Novac je potom vraćen u banku, ali su kineske vlasti, ipak isterale slučaj do kraja i ovog programera čeka zatvorska kazna od 10 i po godina zbog toga što je prebacio novac na privatan račun i jedan mali deo uložio u biznis.

Banka je odbila da dalje komentariše slučaj, objavio je The Verge,

Ostale vijesti