Makedonci završili posao s Grcima

Autor:

Grčki parlament ratifikovao je sinoć Protokol o pristupanju Severne Makedonije u članstvo NATO, čime i zvanično stupa na snagu Prespanski sporazum i upotreba novog imena države Republika Severna Makedonija.

0
A- A A+
grčka, makedonija, aleksandar makedonski, solun Foto: Mondo/Stefan Stojanović Ilustracija

Sa 153 glasa za i 140 protiv ratifikovan je Protokol o pristupanju, sada i zvanično, Republike Severne Makedonije u NATO. Ovim činom u grčkom parlamentu završen je i poslednji korak u rešavanju 27 godišnjeg spora oko ustavnog imena između ova dva suseda, prenosi grčki list "Katimerini".

Članice NATO potpisale su Protokol o pristupanju Makedonije u Alijansu prošle srede, nekoliko dana pošto je grčki parlament odobrio sporazum između Atine i Skoplja.

Makedonci ubrzano u NATO

Nakon ratifikacije Protokola o pristupanju Severne Makedonije u parlamentima svih 29 zemalja članica NATO, ova država i zvanično će postati punopravna članica Alijanse.

Ulazak Severne Makedonije u NATO od 2008. godine bio je uslovljen rešavanjem spora oko ustavnog imena koji je ova država imala sa Grčkom od sticanja njene samostalnosti 1991. godine.

Makedonski premijer Zoran Zaev zahvalio se Grcima što su ratifikovali Protokol.

Raspisani predsednički izbori u Makedoniji

"Naš prijatelj Grčka je prva država koja je ratifikovala Protokol. Krećemo se ka garantovanom uspehu. Sa saveznicima je lakše, i ponosno kažemo da smo NATO", napisao je Zaev na svom Fejsbuku, prenosi MIA.

Grčki premijer Aleksis Cipras pozdravio je Severnu Makedoniju kao prijateljsku zemlju i dodao da bi ona trebalo da bude pristalica a ne protivnik napora za bezbednost, stabilnost i saradnju u širem regionu.

Prema Ciprasovim rečima, izbor Severne Makedonije da postane članica NATO-a je demokratsko pravo njene izabrane vlade.

Ostale vijesti