Novi opozicioni protest u Beogradu

Autor:

U Beogradu je večeras održan deseti protest opozicije pod sloganom "Jedan od pet miliona". Na protestu opet viđena vešala.

0
A- A A+
jedan od pet miliona protest opozicija Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Učesnici protesta okupili su se ispred Filozofskog fakulteta odakle su nešto pre 19 časova krenuli u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama.

Demonstrantima se obratio pisac Marko Vidojković, a nakon toga krenuli su u šetnju.

"Nemojte da se opuštamo kao posle 5. oktobra", poručio je Vidojković.

Najavljen je bio govor i Sanje Pilipović, majke jednog od učesnika prošlonedeljnog protesta, koji je bio priveden zbog nošenja vešala, ali se nije pojavila, već samo poslala pozdrave preko organizatora, koji su zaključili da je njen sin pušten zato što je ona najavljena na protestu.

Kolona je išla Vasinom ulicom, pa Makedonskom, Svetogorskom i Takovskom do zgrade RTS-a.

I ove subote održan je performans ispred zgrade te televizije, gde su palili baklje.

Učesnici opozicione šetnje kojih je bilo više hiljada nastavili su ulicama Kneza Miloša do Nemanjine ulice.

Društvenim mrežama kruže snimci na kojima se vidi muškarac koji na večerašnjim protestima nosio vešala.

Vešala je na kraju protestne kolone nosio poslanik Dveri Srđan Nogo, a druga vešala, negde na čelu kolone, nosio je jedan od učesnika protesta.

Ta druga vešala su se umesto omčom završavala cvetom visibabe.

Nošenje vešala na večerašnjim protestima osudio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović:

Organizatori protesta "1 od 5 miliona" apelovali su ranije danas na građane da ne donose makete vešala na protest, kao što je to bilo slučaj na protestima prošle subote.

"Iako makete vešala jesu redovan dekor na protestima u Parizu i Londonu, ne znači da takvi simboli treba da budu i na ulicama naših gradova", piše u saopštenju.

Prvi protesti su inicijalno organizovani zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista, kada je zatraženo "da vlast prestane sa nasiljem protiv neistomišljenika i da se pronađu nalogodavci napada". Od 8. decembra protesti se organizuju svake subote u Beogradu.

Ranije su upućena tri zahteva Vladi i predsedniku - da se otkriju nalogodavci ubistva Olivera Ivanovića, ko je pokušao da ubije Borka Stefanovića i da javnost sazna ko je pokušao da ubije novinara Milana Jovanovića.

Šta predsednik Aleksandar Vučić misli o protestima možete pročitati OVDE.

Ostale vijesti