Šeranić: Očekuje se da sezona gripa jenjava

Autor:

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je danas da je prošla sedmica bila vrhunac gripe te da se očekuje pad broja oboljelih.

3
A- A A+
Alen Šeranić Foto: SRNA

"Očekuje se da sezona gripa u RS sada jenjava", rekao je Šeranić danas u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Podsjetio je da je zakonski definisano šta znači i kada se proglašava epidemija i na kom području.

"Institut za javno zdravstvo prati podatke koji se odnose na izvještavanje po pitanju gripa, daje preporuke za specifično, određeno ili šire područje u smislu proglašenja epidemije. U ovom trenutku Institut nije dao preporuku za proglašenje epidemije gripe na bilo kojem području RS", kazao je Šeranić.

Od 21. januara do 8. februara u Republici Srpskoj je od posljedica teških akutnih respiratornih infekcija umrlo 37 osoba. Iz Instituta su isticali da se radi o pacijentima sа brојnim kоmоrbiditеtimа, kојi nisu bili vаkcinisаni.

Iz Instituta za javno zdravstvo su upozoravali i da je neophodno primjenjivati mjere lične, a posebno respiratorne higijene kao i higijene prostora u kojem žive i rade te da se prilikom kućnih i posjeta u bolnicama poštuju preporuke nadležnih ustanova.

Zbog povećanog broja oboljelih od respiratornih infekcija u tri klinike Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske (UKC) u Banjaluci, u kojima se zbrinjavaju najosjetljivije kategorije, trudnice, porodilje i djeca, iz preventivnih razloga zabranjene su posjete.

Ostale vijesti