• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Telefoni na preklop koje smo obožavali (FOTO)

Autori mondo.rs Autori Stefan Tomašević Autori Jovana Josipović

Priznajte, nosili biste ih i danas, kada bi moderna tehnologija mogla da bude ovako zgodna.

Ne, ne žalimo za prošlim vremenima, ali je nepobitna činjenica da su telefoni ranije izgledali drugačije, smelije i zanimljivije. Danas su telefoni svi isti. Delimično zbog toga što je pronađen oblik pogodan za ekrane, kojima se upravlja na dodir, a delimično i zbog toga što neki proizvođači i ne ulažu previše u dizajn ni imidž!

Pre 10, 15, čak 20 godina, kad smo tek otkrivali mobilne telefone, oni na preklop bili su veoma zanimljivi. Trend je pokrenu, recimo Ericsson žutim modelom GF 768. Svojim legendarnim modelima T10s, koji je bio takoreći “za narod“, onda i modelom T18s i posebno modelom T28s upisao se u večnu listu proizvođača najlepših telefona. Model T20s ostaće upamćen kao jedan od najdebljih, ali i najzanimljivije dizajniranih uređaja s kraja 20. veka. Uređaji T29s i T39 bili su neki od poslednjih Ericsson uređaja u premijum segmentu i poslednjih Ericsson uređaja uopšte.

Samsung je, ipak, bio taj koji je “zapljusnuo“ tržište preklopnim telefonima. Bezbroj modela, od kojih se izdvajaju A300, A400, zatim i T100 i onda neverovatni E700, koji je bio bez antene spolja, skockan i zgodan, kao nijedan telefon do tada! Samsung je imao još mnogo uspešnih preklopnih telefona, posebno jednostavnih i jeftinih, koji su mu pomogli da izgradi reputaciju sjajnog i pouzdanog proizvođača telefona. Samsung je nakon ovih modela brzo počeo da eksperimentiše dalje, pa je nakon preklopnih počeo da pravi slajder telefone, koji su se korisnicima, takođe izuzetno dopadali - setite se samo modela D500 i naslednika D600, koji su bili “krem“ tadašnje ponude.

Sagem je u ono vreme bio, takođe popularan proizvođač. Francuski šarm tad je bio na vrhuncu u industrijskom dizajnu, pa su modeli MC 959 i MC 939 Wap osvajali publiku svojim mogućnostima, ali i aktivnim preklopnim vratima, čijim se otvaranjem odgovaralo na poziv - vauuu…

Uvek drugačiji i uvek više premijum, japanski Sony je tad ponudio CMD Z5 model sa aktivnim preklopom, koji je bio jedan od najnaprednijih uređaja ikad napravljenih. Umesto zelenog, ekran je bio žut, a postojala je mogućnost slušanja muzike i prenošenja muzičkih fajlova!

Nokia je uvek odbijala da prati trend preklopnih telefona, pa smo u to vreme imali nekakve preklopne Nokia uređaje, ali na nekonvencionalan način - Nokia Communicator, recimo. Pamtimo i najneobičniji preklopni model ikad objavljen, model Nokia 6800. Nokia 7200 je bila sva četvrtasta, sa platnom na gornjoj i donjoj strani preklopa. Onda je došla Nokia 2650, verovatno najpopularniji Nokia preklopni telefon, što bog niske cene, što zbog dizajna, kojim je oduševio mnoge korisnike, svojim oblikom rasklopljene ležaljke. Naravno, ne možemo da preskočimo legende, kakve su bile Nokia N90, Nokia N92, Nokia N93 i mnoge druge.

I na kraju, kad se vraća jedan od najprodavanijih modela, koji mnogi čekaju, prisećamo se Motorola modela, koji su oduvek bili prepoznatljivi po preklopu. Sećamo se Motorola RAZR telefona, koji je imalo pola sveta, pa Motorola V300 modela, koji je bio “za narod“, kao i uređaja Motorola V60. Motorola MicroTac, Motorola StarTAC i KRZR i SLVR modeli bili su neki od, takođe prepoznatljivih Moto uređaja.

Koji telefon na preklop vi pamtite? Koji biste voleli da se vrati?

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mj

Što da ne.U to vrijeme,su bili,dobri ali šteta što nisu,danas poboljšani.

S7

Divno

RECENZIJE

TIPS & TRICKS