Pao dogovor - da li će Tramp graditi zid?

Autor:

Demokrate i republikanci postigli su dogovor u načelu o finansiranju vlade i izbjegavanju novog gašenja administracije.

0
A- A A+
tramp, govor, donald tramp Foto: Tanjug/AP Photo/Doug Mills/The New York Times

"Glas Amerike" javlja da je nekoliko pregovarača iz demokratske i republikanske partije u američkom Kongresu postiglo principijelni dogovor o finansiranju vlade i izbjegavanju novog zatvaranja državnih službi krajem ove sedmice.

Sporazum tek treba da odobri Kongres i da ga potpiše predsjednik.

Niko od pregovarača nije želio da iznosi detalje o sporazumu, niti da kaže da li će predsjednik SAD Donald Tramp dobiti sav novac koji traži za izgradnju zida duž južne američke granice.

Demokrate su ponudile određena sredstva za graničnu bezbjednost, ali značajno manje nego što je Tramp želio za zid.

Tramp je ponovio je da će SAD u svakom slučaju graditi zid kojim bi se spriječio masovni ulazak migranata.

"Nisam imao vremena da prostudiram dogovor, ali nikada ne bih potpisao zakon kojim se omogućava masovno puštanje nasilnih kriminalaca", kazao je.

Navodno je u dogovoru ponuđeno 1,4 milijarde dolara za izgradnju fizičkih barijera, što je mnogo manje u odnosu na 5,7 milijardi dolara koje je Tramp tražio.

Bijela kuća i poslanici imaju rok do petka, 15. februara, kada će ponovo biti iscrpljena sredstva za finansiranje operacija oko četvrtine federalne vlade, da izbjegnu novo djelimično zatvaranje.

Posljednje djelimično zatvaranje vlade, koje je trajalo rekordnih 35 dana, završeno je prije manje od tri sedmice - 25. januara.

Tagovi:

Ostale vijesti