Trampov pristalica udario kamermana BBC (FOTO)

Autor:

Tokom mitinga u Teksasu, pristalica američkog predsjednika Donalda Trampa, prišao i udario kamermana britanskog Bi-Bi-Sija koji je snimao događaj.

Trampov pristalica udario kamermana BBC (FOTO) Foto: AP Photo/Eric Gay/Tanjug

Incident na mitingu Donalda Trampa u Teksasu.

Dok je američki predsjednik držao govor u kojem se obrušio na dobar dio medija, tvrdeći da su "nikad gori" i da plasiraju "samo lažne vijesti", jedan njegov pristalica, sa kačketom na kojem je pisalo "Make America Great Again", prišao je grupi kamermana raznih medija, koji su snimali skup i pritom udario snimatelja koji radi za britanski Bi-Bi-Si (BBC).

Nakon udarca snimatelj je izgubio kontrolu desetak sekundi, da bi se potom pribrao i snimio napadača.

Obezbjeđenje je potom izvelo ratobornog muškarca.

U izvještajima raznih medija, Tramp je optužen da je svojim "zapaljivim" govorom, huškao svoje pristalice protiv medija.

Inače, glavna tema mitinga bio je Zid na južnoj granici SAD prema Meksiku, koji je Tramp obećao u kampanji za predsjednilčke izbore prije dvije godine.

Cijeli miting upravo je protekao u znaku izgradnje Zida. Veliki natpisi: "Završi Zid", "Izgradi Zid", koji je bio postavljen iznad govornice, a te poruke su u rukama držale i Trampove pristalice.

Ta njegova namjera bila je, a i dalje je, glavni spor između njega i Kongresa (Predstavničkog doma u kojem većinu imaju demokrate). Kongres odbija da mu da budžet od 5,7 milijardi dolara da napravi zid, a Tramp je potom odgovorio blokadom rada državne administracije, koja nije radila 35 dana, što je nezabilježeno u američkoj istoriji. 

U međuvremenu, rad državnih službenika je odblokiran, ali Tramp ne odustaje od namjere da napravi Zid. Dao je rok Kongresu da se izjasni do 15. februara.

On ima ustavnu ovlašćenja da proglasi neku vrstu vanrednog stanja i da preusmjeri novac iz budžeta, planiran za druge stvari, na izgradnju zida. Tramo konstantno ponavlja da će taj Zid pomoći da se spriječe nekontrolisane migracije, suzbije trgovina ljudima, narkoticima, oružjem... 

Ostale vijesti