Javna kuhinja u Banjaluci neće biti zatvorena

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić posjetio je danas javnu kuhinju ''Obrok ljubav'' humanitarnog udruženja "Mozaik prijateljstva" i izjavio da ona neće biti zatvorena.

Javna kuhinja u Banjaluci neće biti zatvorena Foto: Mondo/Dušan Volaš

''Jutros sam izdao nalog da se u Gradskoj upravi riješi problem legalizacije ovog objekta u najkraćem mogućem roku. U Gradskoj upravi nema u arhivi, u papirima, dozvola za postojeći objekat, a nismo ih našli ni u Arhivu RS i objekat može biti samo predmet legalizacije. Ona do sad nije riješena, ali će biti riješena'', izjavio je Radojičić.

Gradonačelnik je najavio da će gradska odjeljenja provesti postupak legalizacije objekta, a da udruženje ''Mozaik prijateljstva'' nesmetano nastavlja dalje da radi.

''Došao sam da pružim podršku ovim ljudima nakom što smo vidjeli u medijima da su se desile određene komplikacije u inspekcijskom nadzoru na ovom prostoru. Udruženje uživa podršku grada i ima prostor grada za ovu aktivnost koju provodi, a u decembru je dodijeljen i prostor na spratu koji treba da se uredi, a u razgovorima smo i o cijelom objektu da se odredi za ove potrebe", kaže Radojičić.

Radojičić, javna kuhinja Foto: Mondo/Dušan Volaš

Gradonačelnik smatra da nekim temama treba pristupiti ''ljudski, a da birokratskih tema i problema ima koliko hoćete."

"Nelegalnih objekata u gradu ima desetine hiljada. Od onih izvremena bana Milosavljevića i objekata za koje nemamo dokumenata pa do cijelog Čajeveca koji uopšte nema regulacioni plan pa do ovakvih objekata. Sve se može riješiti sa malo ljudskog pristupa i komunikacije. Bili smo iznenađeni sa ovom reakcijom republičke inspekcije. Ja sam u medijima vidio šta se dešava i zato sam jutros došao da kažem da se ovde nastavlja rad i da neće biti problema," objasnio je Radojičić.

Juče je objavljeno da je republička inspekcija najavila da će zatvoriti javnu kuhinju "Obrok ljubavi" jer udruženje ''Mozaik prijateljstva'' nema upotrebnu dozvolu za prostor u kojem se kuhinja nalazi u banjalučkom naselju Obilićevo u Ulici cara Lazara.

miroslav subašić, mozaik prijateljstva, subašić Foto: Mondo/Dušan Volaš

Miroslav Subašić, predsjednik humanitarne organizacije "Mozaik prijateljstva", tvrdi da je zbog navedene situacije bio jako povrijeđen pogotovo zbog činjenice što je ovo udruženje dobilo mnoge plakete i priznanja, a između ostalog i od predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović.

"Rečeno mi je imam dva dana da stvorim dozvolu iako nisam vlasnik ovog prostora. U suprotnom zaprijećeno mi je kaznom od 4.000 KM i zatavranjem javne kuhinje, što me je šokiralo. Ja nemam novca. Jedino što preostaje jeste da idem u zatvor. Ako se to desi pozvaću građane da skupljaju novac za 'Mozaik prijateljstva'", rekao je Subašić.

Udruženje "Mozaik prijateljstva" u ovoj kuhinji godinama priprema hranu za najugroženije Banjalučane.

Ostale vijesti