• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TV koji će ODUŠEVITI gejmere (FOTO, VIDEO)

Autori mondo.rs Autori Stefan Tomašević Autori Jovana Josipović

Gejmeri će biti posebno zadovoljni novom generacijom QLED televizora, i modelom Q950R, koji će se i kod nas nuditi u rasponu od 65 do 98 inča.

 TV koji će ODUŠEVITI gejmere (FOTO, VIDEO) Izvor: MONDO portal / Marko Čavić

Imate li jednu praznu sobu za novi TV od 2,5 metra?!

Ako nemate, vreme je da nešto preduzmete, jer će ova mega-grdosija sa premijere u Portugaliji uskoro stići i u Srbiju, donoseći do sada najbolju QLED tehnologiju. Naravno, biće u ponudi i manji modeli, ali ako želite da vidite svaki detalj i čujete svaki šum - znate da je Samsung Q950R od dva i po metra sa 33 miliona piksela baš taj model, koji vam treba!

Dobro, šalimo se malo na početku naše priče s ove strane Evrope, najbliže Atlantiku, ali ono što će QLED 2019 generacija televizora doneti niti je šala niti će vas ostaviti ravnodušnim! Mogućnosti novih televizora prikazane su nam na Samsung-ovom Euro Forumu, koji je ove godine održan u Portugaliji, prvi put od kada se Euro Forum održava.

Iz Monaka se Samsung Euro Forum preselio u šarmantni Porto, drugi po veličini grad u Portugaliji, u kojem je predstavljena ovogodišnja linija QLED televizora, novi The Frame i The Serif (Lifestyle) modeli i modularni The Wall televizor.

Ova godina je za kompaniju iz Južne Koreje izuzetno važna, jer Samsung obeležava važne jubileje. Prošlo je 80 godina, od kada je Samsung od kompanije, koja je 1939. proizvodila pirinač postala ovo što je danas - gigant elektronike. Prošlo je i 50 godina, od kada je kompanija počela da se bavi telefonijom, a 2019. godina je važna i zbog onog po čemu mnogi poznaju Samsung - Galaxy serija telefona zaokružila je svoju prvu deceniju i dočekujemo čak tri Galaxy S10 telefona 20. februara u San Francisku.

Ipak, pre nego što ispričamo Galaxy priče, red je da predstavimo ono zbog čega smo boravili u prelepom Portu - novu QLED generaciju televizora.

Milan Vujović, direktor marketinga Samsung kompanije za Srbiju i region.
Izvor: MONDO portal / Marko Čavić

"Ove godine kompanija Samsung koncentrisala se na unapređenja QLED tehnologije, donoseći poboljšan kvalitet slike, izražajnije boje, AI 8K procesor i njegove nove mogućnosti, kao i veći ugao gledanja. U odnosu na liniju televizora iz prethodnih godina, ovogodišnji modeli imaće i unapređen Ambient Mode, koji se može dopuniti muzikom, kao i nov ekosistem podržanih servisa, među kojima su Google Assistant, Amazon Alexa, Apple AirPlay2 i Apple iTunes Movies & TV Shows. Takođe, na Samsung QLED 2019 TV uređajima naći će se i unapređena verzija Bixby digitalnog pomoćnika i opcija lakog povezivanja mobilnih telefona putem SMART platforme", rekao nam je Milan Vujović, direktor marketinga za Srbiju i region kompanije Samsung.

Uživo slika na novim QLED televizorima 4K i 8K rezolucije izgleda nestvarno - gotovo da možete da se posečete na njenu oštrinu!

MONDO MobIT

Samsung QLED televizori za 2019. godinu odlikuju se tehnologijom Ultra Viewing Angle, koja restrukturira panele unutar televizora tako da pozadinsko osvetljenje ravnomerno prolazi kroz panel sa svetlom ka ekranu. Sa ovom tehnologijom, dobija se oštra slike sa dubljim crnim nijansama i širim uglom posmatranja. Osim toga, funkcija Direct-Full-Array donosi prefinjeniju kontrolu kontrasta za prikaz dubljih crnih nijansi, tako da boja ne izgleda razmazano.

Svi Samsung QLED televizori za 2019. imaće i HDR10+. HDR10+ standard čini svetle scene svetlijim, a tamne scene tamnijim, optimizujući kontrast za svaku scenu tako da gledalac može da uživa u slici punoj detalja. QLED 8K televizori takođe podržavaju HDMI 2.1 (8K, 60P) prenos podataka, a korisnici QLED 8K uređaja mogu da uživaju u sadržaju sa visokim kvalitetom slike na striming servisima, putem algoritma za unapređenje kvaliteta slike ka 8K na bazi veštačke inteligencije. Ovo omogućava novi 8K AI Quantum procesor, koji je zadužen posebno za skaliranje, odnosno povećanje slike do 8K rezolucije, koja to izvorno nije, uz zadržavanje dobrog kvaliteta slike.

Samsung platforma podržava Amazon Prime, Netflix, Pickbox i HBO Go striming, koji je dostupan kod nas, ali i YouTube Music i YouTube video servise na pretplatu, koji tek treba da budu aktivirani u Srbiji i regionu.

Pročitajte i ovo: Samsung u oštrijoj borbi protiv nelegalnih telefona i televizora

Nakon što je ta opcija uvedena u 8K modele, novi Samsung QLED 4K modeli, takođe stižu sa patentiranim kvantnim procesorom. On omogućava QLED 4K uređajima da reprodukuju bilo kakav izvorni sadržaj u različitim rezolucijama sa unapređenom osvetljenošću, kvalitetom slike i zvukom optimizovanim za svaku scenu, pomoću pojačivača zvuka na bazi veštačke inteligencije.

Kroz Ambient Mode, Samsung QLED televizori mogu da obezbede korisne svakodnevne informacije kao što su vreme, vremenska prognoza i naslovi vesti ili da prikazuju sadržaje kao što su fotografije ili umetnička dela. Uz to, dostupan je još širi izbor tema, koje omogućavaju korisnicima da dekorišu svoje prostorije i atmosferu po svom ukusu. Korisnici takođe mogu da sinhronizuju svoje ambijentalne prikaze sa muzikom, kada ne gledaju aktivno TV program. Automatski senzor za kontrolu svetla postavljen na televizor omogućava optimalnu osvetljenost za dato okruženje, smanjujući potrošnju energije na minimum.

OK, šta ćete da gledate u 8K rezoluciji

Samsung 8K AI Quantum procesor na inteligentan način skalira sliku, konvertujući uobičajen sadržaj u 8K video. Tokom preračunavanja sadržaja procesor posebno vodi računa o oštrini ivica, kvalitet tekstura, nivo šuma na slici (kao na fotografijama) i očuvanju kvaliteta boja, da slika ne bi bila razmazana ni u jednom trenutku.

Koristeći mašinsko učenje, kombinovano sa bazom video snimaka, koja je neverovatno velika (Samsung ne navodi koliko tačno velika) SD, HD, Full UD i UHD sadržaji konvertuju se u 8K sadržaj. Tokom konverzije vodi se računa i o zvuku. Televizor tj. procesor i AI tehnologija analiziraju prostor u kojem se uređaj nalazi i zvuk u svakoj sceni materijala, tako da se očuvaju njegovi visok kvalitet i čistoća.

Naravno, 8K modeli su unapred već spremni za nove generacije gejming konzola, koje Sony i Microsoft već razvijaju i njihove buduće 8K igre.

Gejming jedna od primarnih opcija

Samsung je ponosno istakao i činjenicu da su novi QLED modeli u ovom trenutku modeli sa najbržim odzivom slike na tržištu, što ih čini odličnim izborom za gejmere, posebno one sa novim 4K i Pro konzolama, kakva je Xbox One X.

Osim što imaju najbrži odziv slike televizor automatski detektuje priključenu konzolu, aktivirajući Auto Game Mode, u kojem su podešavanja optimizovana za igranje sa minimalnim kašnjenjem (lagom) i ultra brzim osvežavanjem ekrana. Takođe, dolazi do automatskog prilagođavanja boja i kontrasta, uz poseban naglasak na crnu boja, koja povećava njenu dubinu, uz istovremeno povećanje vidljivosti u mračnom okruženju.

Koliko su nove gejming opcije moćne imali smo priliku da se uverimo na Xbox One X konzoli u Shadow Of The Tomb Raider igri, koja je istovremeno prikazana na konvencionalnom TV-u i novom QLED uređaju. Kvalitet je jasno vidljiv na ovom drugom, uz veoma izražajnu crnu boju, koja nije isprana, a istovremeno je povećana vidljivost u tamnim delovima scene. S druge strane svetliji delovi slike nemaju probijanje bele boje i zadržan je mnogo veći nivo detalja.

To smo pokušali i da vam dočaramo jednim od naših snimaka, pa se nadamo da ćete i vi uspeti da primetite razliku u kvalitetu slike, koji jeste na strani QLED TV-a.

Samsung će na tržište tokom 2019. godine plasirati više od 20 modela QLED 4K i 8K televizora u dijagonalama od 48 inča do čak 98 inča, u zavisnosti od serije i modela. Ponuda u Sbiji će obuhvatiti 8K Q950R sa ekranima dijagonale od 65 do 98 inča, kao i 4K Q90 i Q85 jedinstven model za Evropu, uz Q80, Q70 i Q60 modele. Ovi uređaji su dimenzija od 43 do 82 inča.

Cene svih televizora biće formirane za sve regione, odnosno države posebno, pa iako još uvek ne znamo ni okvirne cene znamo da one neće biti niske.

Podsetite se testova Samsung QLED 2018 televizora:

Samsung Q8D QLED TV
Izvor: MONDO portal

Raspakivanje: Samsung Q8F QLED televizor
Izvor: MONDO portal

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS