Novinarki prijećeno zbog teksta o prodaji droge

Autor:

Novinarka Milkica Milojević kaže da u svojoj višedecenijskoj karijeri nije doživjela da joj bude prijećeno na način na koji je to urađeno juče.

0
A- A A+
Milkica Milojević Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba Milkica Milojević

"Radim ovaj posao više od 30 godina i ovo je prvi put da se, na ovakav način prijeti meni, mojoj redakciji, ali i mojoj porodici i prvi put te prijetnje prijavljujem," kaže Milojevićeva za Mondo.

Prijetnje su joj upućene juče i odnosile su se na tekst objavljen u "EuroBlicu". Milojevićeva se nada da će oni koji prijetnje upućuju biti sankcionisani adekvatno, jer...

"Ako budu 'sankcionisani kao uvijek' neće biti dobro, je prema podacima udruzenja BH novinari većina napada na novinare ne bude adekvatno sankcionisana, pogotovo ako su napadači u poziciji moći, što u ovom napadu na mene nije slučaj. Poručujem kolegama, da svaki napad, svaku psovku ili uvredu treba prijaviti. Nije normalno napadati ljude i prijetiti im, nije normalno tako se ponašati prema novinarima, a građani se ponašaju tako jer slijede primjer političara,'' dodaje Milkica Milojević.

Društvo novinara Bosne i Hercegovine pridružilo se osudi prijetnji koje je novinarka Milkica Milojević primila od za sada nepoznate osobe.

Iz Policijske uprave u Banjaluci jutros je saopšteno da preduzimaju operativne i istražne mjere i radnje, sa ciljem identifikovanja lica i rasvjetljavanja krivičnog djela „Ugrožavanje sigurnosti“ koje je prijavljeno juče, a vezano za prijetnje upućene novinarki u Banjaluci

O saznanjima upoznat je dežurni okružni javni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci.

Kako je objavio portal ''Srpskainfo'' prijetnje su se odnosile na tekst objavljen u "EuroBlicu" o sudskom postupku koji se vodi protiv Bojana Budiše, radnika Fonda PIO optuženog za omogućavanje uživanja droga.

Nekoliko časova nakon uznemirujućeg poziva u redakciju "EuroBlica" došao je izvjesni Mileta P, a koji se u optužnici banjalučkog tužilaštva navodi kao osoba kojoj je optuženi Budiša omogućio uživanje marihuane. Na pitanje novinara ko je pozvao redakciju i prijetio novinarki, pomenuti Mileta P. je odgovorio: "Moj brat".

Prema Krivičnom zakoniku Republike Srpske, za ugrožavanje sigurnosti može se izreći maksimalna kazna do dvije godine zatvora.

Ostale vijesti