• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kineski telefoni razbili konkurenciju

Autori mondo.rs Autori Stefan Tomašević Autori Tamara Markićević

Huawei telefoni osvajaju Evropu, Apple i Samsung pali za 10 i šest odsto.

 Kineski telefoni razbili konkurenciju Izvor: MONDO portal / Samsung

Na globalnom tržištu pametnih telefona prošle godine je zabeležen trend, koji su mnogi tržišni akteri nagoveštavali - kineski mobilni uređaji su preuzeli primat u Evropi.

Najnoviji podaci agencije za istraživanje tržišta, Canalys, pokazuju da je 32 odsto ili otprilike jedna trećina isporučenih pametnih telefona u Evropi u 2018. potekla od kineskih proizvođača - Huawei, Xiaomi i OnePlus, prenosi portal The Verge.

Pri tome lavovski udeo u ukupnim isporukama, od preko 23 procenta, imao je Huawei sa 42.5 miliona dostavljenih uređaja evropskim trgovcima. Samo u poslednjem lanjskom tromesečju, ovaj kineski tehnološki div je dostavio Evropljanima 13.3 miliona pametnih telefona, povećavši tako ukupne isporuke na Starom kontinentu za 55.7 odsto u odnosu na 2017. godinu.

S druge strane, najveći pad izvoza smartfona u Evropu u 2018. godini zabeležio je tržišni lider, Samsung, čije su isporuke bile za 10 posto manje nego godinu ranije i iznosile su 61.6 miliona jedinica.

Samsung je već spremio novu seriju Galaxy S10 telefona, koja će imati i premijum i model za narod, a ponudiće ih u nekoliko boja, nekoliko verzija i po različitim cenama.

MONDO MobIT

Ni Apple nije briljirao iako se zadržao na drugom mestu sa 42.8 miliona isporučenih iPhone uređaja u Evropi prošle godine. To je, međutim, za 6.0 procenata manje nego prethodne godine.

Analitičari predviđaju da će Huawei u Evropi do kraja ove godine svrgnuti Apple s drugog mesta, baš kao što će to uskoro napraviti u ostatku sveta. U opasnosti je i do sada nedodirljivi Samsung, navodi The Verge. Neočekivani prodor na evropsko tržište smartfona zabeležio je i kineski Xiaomi, koji je zauzeo četvrto mesto povećavši svoj komad tržišnog kolača u četvrtom kvartalu za 62 procenta na godišnjem nivou.

Procene kompanije Canalys pokazuju da je prošle godine ukupna isporuka pametnih telefona u Evropi pala za 4.0 procenta na 197 miliona jedinica. Samo u poslednja tri meseca, ukupne isporuke su pale za 2.0 odsto na 57 miliona, pri čemu su kineski dobavljači značajno povećali dostavljene količine potisnuvši rivale. Ben Stenton, analitičar Kanalisa kaže da su se zbog tenzija između Kine i SAD-a, kineske kompanije okrenule evropskom tržištu, što je išlo na ruku evropskim kupcima, jer su brendovi poput Huawei-ja i Xiaomi-ja "doneli konkurentnije cene i šokirale svoje evropske rivale".

"Američka antipatija prema kineskim brendovima nije prešla Atlantik", zaključuje portal The Verge.

Šta vi mislite o svemu ovome?

iPad Pro — Change — Apple
Izvor: Apple

Apple’s big news in 108 seconds — Apple
Izvor: Apple

iPhone XS, iPhone XS Max, and iPhone XR — Apple
Izvor: Apple

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS