• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Klopa jedino brine Liverpul i njegov "izum" u Bajernu!

Autor mondo.rs

Obe ekipe imaju problema pred najavljeni "epski duel" i onaj ko se bolje snađe u "izmišljanju" novih rešenja izaći će kao pobednik iz ovog duela. Bajern mora da veruje samo u Levandovskog, a Liverpul u Fabinja. I trio napred...

Kada ih je žreb u Nionu sredinom decembra spojio, odmah smo pomislili "epski klasik". Nažalost, povrede i suspenzije su uticale na to da jedni drugima na megdan neće izaći u najjačem sastavu, ali i pored toga se nadamo da nas neće razočarati.

Liverpul i Bajern, klubovi koji su po pet puta osvajali trofej namenjen klupskom prvaku Evrope, odigraće u utorak prvi meč osmine finala Lige šampiona (21.00, TV Arena Sport).

Iako giganti u svetskim okvirima, zanimljivo je da ova dva tima međusobni meč nisu odigrala još od 2001. godine kada su se sastali u UEFA Superkupu. Tada je Liverpul, kao osvajač Kupa Uefa, savladao tada najmoćniji tim Evrope (3:2) na "Luju II", golovima Rise, Heskija i Ovena, ali sa sutrašnjim mečom taj susret nema mnogo poveznica...

Jedine su u Bajernu gde su nastupili sadašnji trener Niko Kovač, kao rezervista, odnosno sportski direktor Hasan Salihamidžić, koji je postigao gol na tom duelu.

Od tada je prošlo čak 18 godina, mnogo dobrih i loših momenata se smenjivalo u oba kluba, a u ovom trenutku se može reći da je Liverpul na "lestvici iznad" Bajerna pošto je prošle godine igrao finale Lige šampiona, trenutno je lider Premijer lige, dok je klub iz Minhena u rekonstrukciji i "štuca" od odlaska Jupa Hejnkesa.

GOLOVI NA MONDU

Podsećamo vas da ćete i ovoga puta na MONDU, odmah posle završetka utakmica, imati priliku da ekskluzivno vidite hajlajtse sa utakmica Lige šampiona. Baš kao što ste navikli svakog utorka i srede!

Ipak, u ovakvim duelima je i pored aktuelne forme teško odgonetnuti ko je favorit, pošto uvek odlučuje detalj koji se često ne može predvideti.

Jirgen Klop će tako s jedne strane imati problema s odbranom pošto je definitivno da Dejan Lovren neće biti spreman za meč na "Enfildu", od ranije je ozbiljnije povređen Gomez, suspendovan je Van Dajk, a to znači da će usled nedostatka štopera biti primoran na improvizaciju.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović


Kako prenose engleski mediji, pored Žoela Matipa trebalo bi da zaigra Fabinjo, što ujedno znači i opciju manje u vezi za Jirgena Klopa.

Brazilac, koji je pre svega zadnji vezni i može da odgovori na mestu desnog beka, ove sezone je u nekoliko susreta igrao i na mestu centralnog defanzivca, ali ne protiv napadača kakav je RobertLevandovski, ako pogledamo sastav koji je Niko Kovač poveo u Liverpul - možda i jedina prava pretnja za Alisona Bekera.

Zbog dobijenog direktnog crvenog kartona na susretu protiv Ajaksa (3:3) u poslednjem kolu grupne faze, i nakon odbijene žalbe, Tomas Miler će propustiti čitav dvomeč.

Nemac ne igra toliko sjajno ove sezone, ali ako se na to doda i činjenica da na put nisu krenuli Frank Riberi i Arjen Roben, dolazimo do zaključka da će Niko Kovač morati da se osloni na mlađe igrače koji bi bili "zakucani" za klupu da su veterani zdravi.

Za francuskog fubalera i dalje postoji mogućnost da se kasnije priključi ekipi, a navodno je razlog odsustva to što je postao otac, tako da je dobio slobodan dan.

"Tradicija" je u Bajernu da oni najiskusniji igraju velike mečeve, zahvaljujući njima su često i beležili pobede, a sada će posao biti drastično otežan i biće pod velikim pritiskom.

BAJERN U LIGI ŠAMPIONA OVE SEZONE

Bajern Minhen je bez poraza završio učešće u grupnoj fazi Lige šampiona, mada je imao daleko lakši zadatak od Liverpula. Oni su upisali četiri pobede protiv Benfike i AEK-a, ali nijednom nisu uspeli da budu bolji od drugoplasiranog Ajaksa, koji je ove sezone pokazao odlično izdanje u LŠ, čak i nokaut rundi protiv Reala. OČEKIVANI SASTAV: Nojer - Kimih, Zile, Humels, Alaba - Martinez, Alkantara, Rodrigez - Gnabri (Riberi), Koman i Levandovski.

Pre svega se to odnosi na Serža Gnabrija, koji igra sve bolje od zimske pauze, kao i na Kingslija Komana koji se povredio na poslednjoj utakmici protiv Augzburga (3:2), u kojoj je dao dva gola i asistirao za treći.

Među igračima na koje Kovač ne može da računa "dopisan" je iznenada i Džerom Boateng, tako da nema sumnje da će štoperski par činiti Niklas Zile i Mats Humels.

Dobra vest je i da povreda koja je Manuela Nojera "izbacila" na jedan meč iz sastava nije bila ozbiljnija tako da će Kovač i u njemu imati "aduta" protiv moćnog napada Liverpula. Od ranije je do kraja sezone "izgubljen" Korentan Toliso, koji bi svakako bio opcija na sredini terena pošto se pokazao kao "pogodak" uprave od dolaska iz Liona pre dva leta.


Ako sve to stavimo na papir, jasno je da će sve oči biti uprte u Roberta Levandovskog koji teško podnosi "izolaciju" u napadu, ali ga možda "motiviše" Jirgen Klop.

Nemac je doveo poljskog napadača u Dortmund u junu 2010. godine i pod njegovim vođstvom je u naredne četiri sezone stasao u jednog od najboljih napadača u Evropi, pre nego što se preselio u rivalski Bajern, za koji nastupa i danas.

Jirgen Klop nije mirno podneo tu odluku Roberta Levandovskog, ali Poljak ga i te kako ceni, što govori i njegova izjava uoči susreta.

"Imao je ogroman uticaj na moju karijeru", rekao je Poljak pred meč.

"Moram da budem zahvalan njemu za sve ono što smo zajedno postigli u Dortmundu. Zajedno smo rasli i zbog njega sam tu gde sam danas. Sjajan je trener i osoba, mnogo sam naučio od njega. Takođe, on je oslobodio taj napadački instikt u meni i pokazao mi da imam više potencijala nego što sam mislio. Video je više u meni nego ja sam!".

Levandovski će poput "predatora" gledati kako da namuči Matipa i Fabinja, koji su daleko od "elitnih" igrača na pozicijama štopera, ali ističe da Liverpul ima jaku odbranu.

"Pozadi su zaista čvrsti. Imaju odličnu tranziciju iz odbrane i napad, a uvek je teško kada igrate protiv ekipe koja ima toliko dobrih igrača. Ipak, sve je moguće", dodao je Levandovski.

U prvoj sezoni od odlaska iz Borusije, Robert je svom bivšem klubu i treneru dao dva gola u dva susreta (nakon toga još 12 pogodaka), tako da može da se kaže da dobro poznaje mane koje imaju ekipe Jirgena Klopa.

Ipak, Liverpul ove sezone igra nešto opreznije nego što su to radili "gegenpressing" timovi koje je vodio, a kao nikada do sada se prilagođavaju i protivniku.

LIVERPUL U LIGI ŠAMPIONA OVE SEZONE

"Redsi" do poslednjeg kola Lige šampiona nisu obezbedili prolazak u narednu fazu, a doneo im ih je Mo Salah golom protiv Napolija (1:0). Bili su blizu Napolitanci da izjednače i da tako prođu dalje, ali u 90. minutu nisu imali sreće. Liverpul je s devet osvojenih bodova, zbog bolje gol-razlike u odnosu na Italijane, prošao dalje. OČEKIVANI SASTAV: Alison - Aleksander-Arnold, Matip, Fabinjo, Robertson - Milner, Keita, Vajnaldum - Mane, Firmino, Salah.

Međutim, teško je očekivati da će se uz sve probleme koje ima Bajern u ovom trenutku odlučiti da igraju opreznije, nego će već u prvom susretu pokušati da naprave veliku prednost pred revanš u Minhenu za dve nedelje...

Ponovo će mnogo toga u njihovoj igri zavisiti od Roberta Firmina koji iz uloge "lutajućeg" veznog igrača može mnogo, odnosno od "završnica" koje budu imali Mane i Salah.

Videćemo i na koji način će Jirgen Klop koristiti bivšeg igrača Bajerna, švajcarskog reprezentativca Đerdana Šaćirija, odnosno da li će i ovoga puta biti "adut" sa klupe, ili će izvesti svojih najofanzivnijih 11 sa njim u startnoj postavi.

Odlične partije protiv Bajerna je prethodnih godina pruža o Nabi Keita, pa će biti zanimljivo da li će se naći od početka u timu, ili je veće poverenje u Milnera, Hendersona ili Vajnalduma.

Kada već spominjemo Milnera, ne treba zaboraviti i da nije nemoguće da zaigra na mestu desnog beka pošto Aleksander-Arnold tek "izlazi" iz povrede, ali poznato je koliko je mladi Englez dragocen za igru Liverpula i verovatnije je da će Jirgen Klop rizikovati s njim.

U drugom meču sutrašnjeg programa sastaju se Lion i Barselona, a i pored toga što Katalonci imaju malo problema u poslednje vreme - sve osim njihove pobede bilo bi iznenađenje.

Lionel Mesi se propisno ispromašivao protiv Valjadolida (1:0), kada je postigao jedini gol na meču iz penala i pritom promašio drugi "s kreča", a to samo može da zabrine Francuze pošto se retko kada dešava da on odigra dva loša meča zaredom...

Ipak, motiva za dokazivanje imaće mladi fudbaleri Olimpika poput Muse Dembelea, Tanguja Ndombelea, Nabila Fekira i Husema Auara.

Rezultati osmine finala:

utorak

Olimpik Lion - Barselona (Arenasport)
Liverpul - Bajern Minhen (Arenasport)

sreda

Šalke - Mančester siti
Atletiko Madrid - Juventus

prošli utorak (12. februar)

Mančester junajted - Pari sen Žermen 0:2 (0:0)
/Kimpembe 53, Mbape 60/

Roma - Porto 2:1 (0:0)
/Zaniolo 70, 76 - Adrijan 79/

prošla sreda (13. februar)

Totenhem - Borusija Dortmund 3:0 (0:0)
/Son 47, Vertongen 83, Ljorente 85/

Ajaks - Real Madrid 1:2 (0:0)
/Ziješ 75 - Benzema 60, Asensio 87/

Sve utakmice počinju u 21 čas. Revanš mečevi su 5, 6, 12. i 13. marta.

Anketa

Ko prolazi dalje?

  • Liverpul

    68% (34)

  • Bajern

    32% (16)

Ko prolazi dalje?

Rezultati

Anketa

Ko prolazi dalje?

  • Lion

    5.13% (2)

  • Barselona

    94.87% (37)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC