Među migrantima identifikovano pet terorista

Autor:

Služba za poslove sa strancima BiH je u prva dva mjeseca 2019. godine, na području Bihaća i Sarajeva locirala šest migranata porijeklom iz Avganistana, od kojih se pet migranata dovodi u vezu sa međunarodnim terorizmom.

0
A- A A+
migranti, bosna, granica, hrvatska Foto: Tanjug/AP/Amel Emrić

Služba za poslove sa strancima BiH je u prva dva mjeseca 2019. godine, na području Bihaća i Sarajeva locirala i pod nadzor u Imigracioni centar Službe u Istočnom Sarajevu smjestila šest migranata porijeklom iz Avganistana, od kojih se pet migranata dovodi u vezu sa međunarodnim terorizmom, dok se šesti migrant dovodi u vezu sa krijumčarenjem migranata i organizovanim kriminalom.

Inspektori za strance su predmetne osobe locirali na osnovu preduzimanja pojačanih mjera i radnji profilisanja bezbjednosno-interesantnih osoba među migrantima te kroz saradnju i razmjenu informacija Službe sa domaćim i međunarodnim partnerima, prvenstveno kroz razmjenu biometrijskih podataka.

"Radi se o osobama G.R.Z. (34), N.S.S. (30), K.Q. (23) i F.A.A. (25), koji predstavljaju prijetnju javnom poretku i bezbjednosti BiH kao i osobama Z.U. (22), S.A. (24), za koje Služba trenutno u saradnji sa partnerskim agencijama i zemljama porijekla provodi postupak potvrđivanja identiteta kao i utvrđivanja svih ostalih činjenica neophodnih za udaljenje istih sa teritorije BiH, na osnovu prethodno izrečenih mjera protjerivanja", piše u saopštenju za javnost Službe za poslove sa strancima BiH.

Dalje se navodi da kapaciteti i spremnost Službe za suprotstavljanje bezbjednosnim izazovima i prijetnjama iregularnih migracijskih tokova će biti dodatno osnažene dobivanjem međunarodne donacije za biometrijsku opremu koju Služba očekuje do kraja marta, a koristiće se za efikasnije otkrivanje lica koja se dovode u vezu sa terorizmom, piše Klix.

"U saradnji sa domaćim i međunarodnim partnerskim agencijama, Služba će se odlučno suprotstaviti bezbjednosnim izazovima i prijetnjama iregularnih migracijskih tokova. Kao prioritet u svom radu nastavićemo locirati i procesuirati migrante koji se dovode u vezu sa terorizmom ili organizovanim kriminalom, čime će Služba dati znatan doprinos bezbjednosti BiH i njenih građana", zaključuju iz Službe za poslove sa strancima BiH.

Ostale vijesti