• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uvozno meso je ispravno, nema onog iz Poljske

Autor mondo.ba

Meso koje je u prodavnice u Banjaluci stiglo iz uvoza ispravno je - potvrđeno je iz gradske inspekcije nakon kontrole koja je obavljena tokom proteklih nekoliko dana.

 Biftek i najbolji način pripreme bifteka Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac
Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Grada Banjaluka, Janko Kecman, kaže da su rezultati testiranja mesa u šest gradskih tržih centara - negativni. Meso je kontrolisano vanredno jer su se u medijima širom Evrope pojavili snimci iz klaonica u Poljskoj na kojima se vidi da meso potiče od bolesnih životinja.

"Moram da kažem da su rezultati negativni, znači da je meso ispravno, što je za nas potvrda da se radi o dobrom inspekcijskom nadzoru, od granice, i o ovom uvoznom mesu koje dolazi na naše područje, da je dobrog kvaliteta", rekao je Janko Kecman za ATV.

Kancelarija za veterinarstvo je ranije potvrdila da nema mesa iz sporne poljske klaonice na tržištu u BiH.

Kažu da se sporadično može desiti da bude neki uzorak koji ne odgovara pravilniku o mikrobiološkim kriterijumima za hranu, ali nema veliki procenat odstupanja od mikrobiološke ispravnosti.

"Posebna pažnja se obraća na prisustvo mikotoksina, teških metala i prisustvo određenih rezidua u mesu. Od tih rezidua najopasnije za ljudsko zdravlje su rezidui antibiotika", ističe Željko Sladojević, direktor Veterinarskog instituta "Dr Vaso Butozan".

Domaći proizvođači smatraju da se njihovo meso rigoroznije kontrolište jer se stoka kontroliše i prije i poslije klanja, dok se kod uvoznog mesa od cijelog šlepera - testira samo mali uzorak

"To iz uvoza uzima najviše sirotinja. To je jeftino. Telad su npr. sada osam KM živa vaga, a oni daju u prodaji 7,45. Neka se zapita narod šta jede. To meso što se izveze, to oni ne bi dali svojim ljudima. Oni bi to na zapadu morati spaliti, a skuplje im je spaliti nego dati džabe", kaže Lazo Šešić, vlasnik "Mesnice kod Laze".

Gradski inspektori krenuli su juče u kontrolu farmi klaonica, mljekara i ribnjaka na području grada. Kako je potvrđeno u Odjeljenju za inspekcijske poslove, biće kontrolisana ispravnost mesa, jaja, ribe i mlijeka.

Prema planu analiza, uzeti uzorci biće kontrolisani na nivo prisutnosti antibiotika, hormona, teških metala, pesticida i drugih štetnih materija.

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Fh

Treba zabraniti uvoz mesa.Naše zdravo izvozimo a njihovo da uvozimo i pored toga,imamo ga dovoljno.

Zabole Me

Jest!! `Ali zamalo. Nasi bi prodali oca i mater za pare a da nebi otrovali građane na lovu.

MONDO REPORTAŽE