• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Igrao za Romu, sad je u Veležu iz Mostara!

Autor mondo.ba

Federalni prvoligaš angažovao nekadašnjeg omladinca Rome i mladog reprezentativca Švedske.

U posljednjih nekoliko godina Roma je postala poznata po tome što angažuje mlade fudbalere iz cijelog svijeta, koji preko omladinske škole (ita. Primavera) nastoje da se izbore za status prvotimca.

Ipak, rijetko ko od njih uspije doći do prvog tima, a najbolji primjer za to je švedski fudbaler porijeklom sa Kosova, Valmir Beriša.

Fudbaler rođen u Dečanu 1996. godine, sa 17 godina potpisao je ugovor sa "vučicom", ali nikada nije uspio da se nametne u seniorima, pa ga je fudbalski put vodio od Panatinaikosa, preko holandskog Kambura, Alesunda iz Norveške i islandskog Fjolnira, sve do mostarskog Veleža, čiji član je postao u ponedjeljak.

Beriša je prošao mlađe selekcije reprezentacije Švedske (do 17, 19 i 23 godine), a 2013. godine na U-17 Svjetskom prvenstvu, na kojem su Skandinavci osvojili bronzu, bio je najbolji strijelac sa sedam pogodaka, što mu je i donijelo transfer u Romi iz Halmštata.

...
Izvor: YouTube

Napadač, koji će 6. juna proslaviti 23. rođendan, dogovorio je sada jednoipogodišnju saradnju sa Mostarcima, koji je trenutno takmiče u Prvoj ligi Federacije BiH (drugi rang takmičenja u BiH).

"Kada mi je menadžer rekao da me traži klub iz druge lige BiH, odmah sam mu odgovorio da nisam za tu opciju. Međutim, otišli smo zajedno na utakmicu Široki Brijeg - Velež, i ostao sam ugodno iznenađen snagom ekipe, s obzirom da je na drugoj strani bila ekipa koja se bori za izlazak u Evropu. Nakon te utakmice promjenio sam mišljenje", rekao je Beriša za klupski sajt po dolasku u Mostar.

S obzirom da je ugovor sa Mostarcima potpisao do ljeta 2020. godine, Beriša će imati lijepu šansu da dogodine nastupi u najjačem bh. rangu, jer je Velež lider u prvenstvu i na dobrom putu da se vrati u Premijer ligu BiH.

SJEĆANJA: Zbog Sarajeva i Veleža proširena liga!

Sa razliku od Beriše, pojedini igrači iz njegove generacije uspjeli su pronaći angažman u mnogo jačim i poznatijim klubovima.

Jedini koji je iz generacije fudbalera rođenih 1996. godine "preživio" put od mlađih selekcija do prvog tima Rome je Lorenco Pelegrini, koji je ipak do rimskog kluba stigao zaobilaznim putem. Prije povratka u Romu, dvije sezone nosio je dres Sasuola.

Alesio Romanjoli standardan je u Milanu, dok godinu dana stariji Hrvat Tin Jedvaj nastupa za Bajer Leverkuzen. Te 2014. godine, član Rome bio je i Nemanja Radonjić, koji se kasnije preko Čukaričkog i Crvene zvezde domogao Olimpika iz Marselja.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC