• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvatska vlada: 130 miliona za most preko Save

Autor mondo.ba

Hrvatska vlada konačno donijela odluku o finansiranju dijela izgradnje mosta koji će spojiti autoput Banjaluka - Gradiška sa autoputem Zagreb - Beograd.

 Most na Savi finansiranje Vlada Hrvatske Izvor: Mondo/Dušan Volaš
postojeći most na Savi kod Gradiške
Izvor: Mondo/Dušan Volaš

  Hrvatska vlada u četvrtak je na sjednici donijela zaključak o finansiranju projekta izgradnje mosta preko rijeke Save kod Gradiške sa spojnom cestom, pri čemu je procijenjena vrijednost dijela projekta koji finasira Hrvatska 520,5 milion kuna bez PDV-a (oko 130 miliona maraka), prenosi agencija Fena.

Kako je izvijestio ministar mora, saobraćaja i infrastrukture Oleg Butković, sporazumom između Vlade Hrvatske i Savjeta ministara Bosne i Hercegovine o izgradnji tog mosta i priključnih graničnih dionica međudržavne ceste od 22. studenoga 2011, definisan je pravni okvir za zajedničko sprovođenje projekta.

Pritom se Ministarstvo mora, saobraćaja i infrastrukture Hrvatske zadužuje da u ulozi koordinatora projekta, a u saradnji s nosiocem projekta, Hrvatskim cestama (HC), razmotri moguće modele njegova finansiranja.

"S obzirom na veliku vrijednost projekta, razmotriće se modeli finansiranja kreditnim zaduženjem ili sufinansiranje sredstvima evropskih fondova", kazao je Butković.

Pritom, kreditno zaduženje ili sufinansiranje iz evropskih fondova se odnosi na iznos od 242 miliona kuna bez PDV-a, dok je ostatak finansijskih sredstava od 278,5 miliona kuna bez PDV-a, predviđen u finansijskom planu Hrvatskih cesta za 2019. godinu, u iznosu od 75 milona kuna te projekcijama planova za 2020. i 2021. godinu, u iznosima od 130 miliona kuna, odnosno 73,5 miliona kuna.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić ranije ovog mjeseca izrazio je uverenje da će do kraja maja početi radovi na izgradnji mosta na rijeci Savi kod Gradiške.

Nakon sastanka u Sarajevu sa zamjenikom ministra transporta i komunikacija u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Sašom Dalipagićem, Trninić je rekao Srni da je u toku proces ocjene ponuda i provere boniteta ponuđača za izgradnju tog mosta koji bi trebalo da bude brzo završen.

"Nakon toga predstoji period koji je predviđen za mogućnost žalbe i u toku je tender za izbor nadzornog organa i ja sam ubijeđen da će do početka građevinske sezone, do kraja maja, početi radovi na izgradnji ovog mosta", istakao je Trninić.

On je rekao da je sa nivoa Savjeta ministara obezbeđeno 13 miliona evra za finansiranje ovog projekta, plus 6,8 miliona evra grant sredstava Evropske komisije.

Autoput od Banjaluke do Gradiške zvanično je otvoren još 2011. godine, a prošle godine je izgrađen i granični prelaz kod Gradiške koji će rasteretiti centar ovog grada od saobraćajne gužve, ali će puni kapacitet ostvariti tek kada bude izgrađen novi most preko Save.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE