• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ukrajinski tajkun kupio "slovenačku" Perutninu Ptuj

Autor mondo.rs

Poljoprivredno-industrijska grupacija MHP SE, vlasništvo ukrajinskog oligarha Jurija Kosjuka, preuzela je od Rusa, braće Zubicki, slovečanlu Perutninu Ptuj koja u Srbiji ima Topiko iz Bačke Topole.

 Ukrajinski tajkun kupio "slovenačku" Perutninu Ptuj Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Ilustracija
Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

U Perutnini Ptuj, najvećem proizvođaču živinskog mesa i mesnih prerađevina u Jugoistočnoj Evropi, MHP (Mirovinski hliboproduct) je danas preuzela kontrolu nad 90 odsto akcija, saopšteno je iz kompanije.

Konačna kupovna cena će zavisiti od rezultata revizije poslovanja Perutnine Ptuj za period do 31. decembra 2018. godine, precizira se u saopštenju. Pre dve godine je tadašnjui vlasnik procenjivao vrednost Perutnine na 82 miliona evra.

"Drago nam je da privodimo kraju ovaj proces i ostvarujemo svoje ambiciozne planove koji će doneti direktnu korist zaposlenima, poljoprivrednicima i lokalnim zajednicama u kojima posluje Perutnina Ptuj, kao i široj regionalnoj industriji, izjavio je direktor MHP Jurij Kosjuk.

Ukrajinska firma je slovenačku kompaniju preuzela od ruske firme Slovenska industrija čelika (Sij), čiji ulazak na slovenačko tržište je bio i razlog sukoba između Andreja Zubickog, čelnika Sija i njegovog brata Evgenija.

Rusi su Perutninu, pisao je svojevremeno zagrebački "Jutarnji list" ispred nosa oteli francuskoj grupaciji LDC, najvećem evropskom proizvođača piletine.

MHP je naslednik firme koju je 1998. godine osnovao Jurij Kosjuk, jedan od ukrajinskih oligarha čija se imovina procenjuje na milijardu dolara, a koji je 2014. godine i deo kabinet ukrajinskog predsednika Petra Porošenka.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE