• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evropski pehar Borca ide na izložbu u Budimpeštu

Autori mondo.ba Autori Nebojša Šatara

Mađarsko ministarstvo inostranih poslova i Fudbalski klub Vašaš zamolili su crveno-plave da im pozajme pehar Mitropa kupa za umjetničku izložbu u Budimpešti. "Pehar će biti vraćen za pola godine u Banjaluku", kaže direktor Borca.

 FK Borac: Pehar Mitropa kupa ide u Budimpeštu Izvor: MONDO/Nebojša Šatara

Prije skoro 27 godina, 29. maja 1992. godine, banjalučki Borac je osvojio prvi i jedini evropski trofej Mitropa kup, koji je zauvijek ostao u Trofejnoj sali Gradskog stadiona.

A od naredne sedmice će pehar tog Srednjoevropskog kupa, kako se još naziva Mitropa kup, najstarijeg međunarodnog takmičenja, boraviti u mađarskoj prestonici na umjetničkoj izložbi.

"Zahtjev za pozajmljivanje prelaznog pehara Mitropa kupa, našem klubu uputilo je Ministarstvo inostranih poslova Mađarske i FK Vašaš, a u svrhu umjetničke izložbe u Budimpešti", saopšteno je sa Gradskog stadiona i istaknuto da će "primopredaja" biti upriličena u ponedjeljak nakon konfrencije za štampu.

"Uprava Borca, nakon obraćanja medijima, izvršiće predaju pozajmljenog pehara počasnom konzulu Republike Mađarske u Banjaluci, gospodinu Slavenu Grbiću". navedeno je u saopštenju crveno-plavih, koji su te 1992. godine, prema podacima Evropske fudbalske unije (UEFA) bili među prvih 100 klubova svijeta.

Mitropa kup je formiran 1927. godine, prvi osvajač bila je praška Sparta, a tokom 60-ak godina postojanja, pehar su podizali između ostalih i Crvena zvezda, Vojvodina, zenički Čelik...

I to ispred velikana kakvi su Čelsi, Mančester siti, Arsenal, Borusija Dortmund, Lion, Pari sen Žermen, Roma, Fiorentina...

Direktor Borca Dejan Lukendić potvrdio je našem portalu da će pehar iz Budimpešte biti vraćen za šest mjeseci, te da je tim povodom potpisan ugovor sa Vašašom i uzete garancije.

"Takođe, s našim prijateljskim klubom smo dogovorili da mlađe kategorije Borca u aprilu otputuju u Budimpeštu na turnir, a vjerujem da ćemo u budućnosti ostvariti i saradnju na nivou prvih ekipa", rekao je Lukendić.

Do velikog srebrnog pehara crveno-plavi tim je te 1992. godine stigao nakon dvije pobjede na penale i to tačno godinu dana nakon što je Crvena zvezda pokorila Evropu u Bariju. Najprije protiv Fođe rezultatom 4:2, koja je bila domaćin završnice takmičenja u kojem su učestvovale četvrtoplasirane ekipe nacionalnih prvenstava i u finalu nad mađarskim Vašutašem (5:3).

Za naboljeg igrača turnira proglašen je golman Banjalučana Milan Simeunović, koji je u polufinalu odbranio dva penala igračima Fođe, jedan u finalu ekipi Vašutaša, a bio je precizan sa "kreča" protiv Mađara.

S obzirom da je to bilo posljednje izdanje Srednjoevropskog kupa zbog ratnih dejstava u bivšoj Jugoslaviji, pehar je ostao u trajnom vlasništvu banjalučkog kluba.

"Borac je naredne godine, kao pobjednik, trebalo da bude domaćin Mitropa kupa i da brani najstariji trofej evropskog fudbala. Međutim zbog ratnih dešavanja to se nije dogodilo, a veliki srebrni pehar je ostao u Trofejnoj sali na Gradskom stadionu", navedeno je u saopštenju Borca.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC