• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

“Roboti ne greše, brzo uče i nemaju loš dan“ (VIDEO)

Autori mondo.rs Autori Jovana Josipović

Ono što nam se činilo budućnošću već je stiglo. I zvuči grozno… Ali ima nade!

 “Roboti ne greše, brzo uče i nemaju loš dan“ (VIDEO) Izvor: MONDO portal / Marko Čavić

Još prošlogodišnji sajam u Barseloni, a ako vam Mobile World Congress ime ne znači puno, znajte da je to najveći sajam mobilne telefonije na svetu, bio je u znaku veštačke inteligencije, zasnovane na algoritamskom mašinskom učenju.

Već ove godine, kad je najviše pažnje posvećeno, ipak 5G tehnologiji, veštačka inteligencija pokazala je šta sve može.

Sreli smo se ovih dana sa Sofijom, humanoidnim robotom, koja se nedavno prozivala na internetu sa Ilonom Maskom, ali i sa njenim manje razvijenim rođacima, koji su još uvek na nivou robotske automatike. O Sofiji ćemo vam pričati neki drugi put, a sad ćemo vam prikazati ZTE muzičke robote, koje smo pomenuli, zasnovane na veštačkoj inteligenciji baziranoj u oblaku, koja se u realnom vremenu, preko 5G mreže prenosi do njih i nazad.

Ovi po zanimanju neobični, ali izgledom tipični roboti su napravljeni da uče da sviraju muzičke instrumente. Od podataka spremljenih unapred u oblak - nota i izvođenja kompozicija, ovi roboti su u stanju da naprave matrice ponašanja, komunicirajući non-stop sa podacima putem 5G mreže, odnosno u mogućnosti su da nauče da sviraju. Osim što crpe svoju pamet iz oblaka oni je sticanjem iskustva tj. bezbrojnim ponavljanjem sviranja i obogaćuju, smanjujući tako mogućnost greške, istovremeno povećavajući kvalitet izvođenja. Tako, u ovom slučaju, roboti uče sve bolje da sviraju kompozicije, do momenta kad će ih tako usavršiti da prosečan slušalac neće biti u stanju da razlikuje ko svira kompoziciju - čovek ili mašina.

Na ZTE štandu, na kojem smo snimili ove robote - dvojicu pijanista i jednog bubnjara - rekli su nam da je budućnost stigla i da će se uskoro sve radne operacije ili poslovi, koji imaju matrice izvođenja, odnosno niz predvidivih koraka, koji se ponavljaju, obavljati robotima. “Ovo je novi početak za sve nas, ljude i robote. Roboti uče da sviraju instrumente. Trebaće im neko vreme da nauče, ali kad se to desi, sviraće najlepšu muziku, kao da imaju dušu, iako su to i dalje samo roboti", rekla nam je predstavnica kompanije, i dodala: "Znate, roboti ne greše i nemaju loš dan, oni će uvek odsvirati to što tražite od njih i svaki put će melodija zvučati sigurnije i bolje".

U tom trenutku, moramo priznati, nije nam bilo svejedno! Zapljusne vas neka panična averzija prema robotima, koja nadjačava činjenicu da je ispred vas isprogramirana mašina.Trenutak posebno otežava činjenica kad shvatite da bi sutrašnjica svakako mogla da nam bude ovakva - da nam sviraju roboti, da nas roboti uslužuju, neguju ili zabavljaju umesto ljudi, koji su se dosad time bavili. Ne zvuči zanimljivo, zar ne?! Ipak, i pored neporecivog napretka veštačke inteligencije, kakvu je sad poznajemo, iz razgovora sa stručnjacima iz nekoliko kompanija na MWC-u saznali smo da nema baš nikakvih razloga za brigu.

Automatizovane linije i radni roboti su svakako već odavno tu. Roboti uglavnom menjaju samo pojedine radnike u fabrikama, jer su precizniji i brži u obavljanju poslova, koji se ponavljaju, dok neki roboti štite ljudski život, menjajući ih na opasnim radnim mestima.

Roboti, koji danas koriste veštačku inteligenciju, zapravo nisu inteligentni, jer svi rade na algoritmu mašinskog učenja sa podacima, koji sežu unazad do oko 80 godina. Algoritam, u zavisnosti od pristupa i razrade ima mogućnost da te podatke analizira i na osnovu njih ponudi rešenje ili akciju, ali ne može da misli samostalno niti da preduzima korake za koje nije unapred spremljen. Roboti nisu u stanju da misle, osećaju ili autonomno deluju - sve mora da im isprogramira prethodno čovek, a do toga još uvek nije došlo, jer ni čovek ne ume to da uradi tako da bi roboti bili bilo kakva pretanja.

Od apokaliptičnog scenarija deli nas još dosta vremena, a ne mora da znači da će do njega ikad doći, jer kao i sve, od nas zavisi kako ćemo primeniti sve što ima veze sa veštačkom inteligencijom - na dobar ili loš način!

Pratite sve MWC vesti na našem već formiranom tagu MWC19, a na društvenim mrežama pronađite naše izveštaje pod oznakom #MobITMWC19.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS