• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arslanagić: Čast je nominacija za "Ključ grada"

Autori mondo.ba Autori Nebojša Šatara

Legendarni rukometni golman banjalučkog Borca i velike Jugoslavije Abas Arslanagić jedan je od kandidata za dobitnika nagrade "Ključ grada" sa poveljom počasnog građanina Banjaluke.

 Abas Arslanagić kandidat za ključ grada Banjaluka Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Rukometni klub Borac m:tel i odbornik u Skupštini grada Banjaluka Marinko Umičević inicirali su prijedlog da Abas Arslanagić ponese titulu počasnog građanina Banjaluke, potvrdio je za MONDO direktor "Velikana iz Gospodske" Vladimir Branković.

"Čovjek koji je s crveno-plavima pokorio Evropu, a sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio i zlatnu medalju na Olimpijskim igrama to svakako zaslužuje. Osim toga, Arslanagić je cijeli život promovisao Banjaluku u najboljem mogućem svjetlu i nikad nije dobio sličnu nagradu. Ne samo što je sve to postigao u rukometnoj karijeri, već i zato jer je istinska ljudska veličina", rekao je Branković.

Iako je rođen u Derventi, Arslanagić je najviše dao gradu na Vrbasu i banjalučkom klubu, s kojim je osvojio i evropsku krunu 1976. godine. Za Borac je odigrao 232 zvanične utakmice, na kojima je postigao i 18 golova i to kao golman.

U dresu Jugoslavije osvojio je zlato na Olimpijadi u Minhenu 1972, dvije bronze na svjetskim prvenstvima 1970. i 1974. godine. Imao je i dva nastupa za selekciju Svijeta. Arslanagić je uveo novine u načinu kako se brane sedmerci i šutevi s krila.

Prvi je počeo izlaziti s linije pri branjenju tih udaraca s krila i penala kako bi smanjio ugao. Njegovom metodom i danas se koriste praktično svi svjetski golmani.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Arslanagić je istakao našem portalu da je počastvovan i da je to veliko priznanje za njega kao čovjeka koji je gotovo cijeli svoj životni vijek proveo u Banjaluci.

"Ono najljepše u životu sam doživio u gradu na Vrbasu, kojem sam i puno dao. To je moj grad, osjećam se Banjalučaninom i Dervenćaninom. Ta nominacija je priznanje za sve što sam postigao u sportu, Borac je moj klub i Banjaluka je moj grad", izjavio je Arslanagić.

Prema njegovim riječima, sama nominacija je velika čast, ali je mišljenja da ne treba prejudicirati da će i biti nagrađen.

"Ne znam ko je osim mene nominovan za 'ključ grada', ali sportistima se rjeđe dodjeljuju nagrade i gdje treba i gdje ne treba. U svakom slučaju, hvala mom klubu, Marinku Umičeviću i ostalim klubovima koji su podržali moju nominaciju", dodao je legendarni Ako.

Osim Arslanagića, kandidati za nagradu "Ključ grada" sa poveljom počasnog građanina su Ranko Škrbić, nekadašnji ministar zdravlja i dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci, Kralj Petar Prvi Karađorđević Oslobodilac, povodom stogodišnjice oslobođenja Banjaluke u Prvom svjetskom ratu, režiser Denis Bojić, doktorka Tamara Kovačević Preradović, generalni konzul Srbije Vladimir Nikolić, direktor Tropik d.o.o. Bojan Risović i književnik Kolja Mićević.

Prošle godine, "Ključ grada" dobila je tadašnja premijerka, a sadašnja predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ilil

Čaj donekle liječi kašalj Ali eto za djecu su ipak više sirupi al i oni i esencijalna lista na njoj ništa strašno

Zaa

Ako ovu zaista zasluzuje ovu nagradu!

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC