Banjalučka svadba koja je 1938. odjeknula svijetom

Autor:

Rijetke su vijesti iz Banjaluke koje su interesantne svjetskim medijima, ali baš jedna takva priča privukla je pažnju lista "Stafvil San-tribjun" (Stouffville Sun-Tribune) 13. januara 1938. godine.

0
A- A A+
Foto: Stouffville Sun-Tribune/Printscreen

U članku pod naslovom "Stari prosac oteo mladu" ovaj kanadski list piše o Milošu Dikliću (63), dobro situiranom udovcu iz Banjaluke, koji se zaljubio u 18-godišnju Jelenu Matić, nakon čega "nije sjedio skršetenih ruku".

"Prije nego što su njeni roditelji išta mogli da naslute, on je sakupio svoje rođake i uz njihovu pomoć kidnapovao Jelenu i odveo je svojoj kući. Baš kada je svadba trebalo da počne, iznenada su se pojavili njeni roditelji. Međutim, Diklić ih je šahmatirao", piše list.

Prije nego što su otac i majka mlade ušli u kuću, mladoženja je napunio pušku i opalio tri hica u vazduh.

"Prema običajima koji važe u Banjaluci to označava početak slavlja, a jednom kada svadba počne jedini način da se mlada vrati svojoj porodici je pomoću krvavog obračuna između njene i mladoženjine rodbine. Zbog svega toga, Jelenini roditelji su odustali od svega i pridružili se slavlju", navodi se na kraju teksta...

Čitajući ovaj članak stiče se utisak da je, i pored prilično skandalozno udaljenih godišta mlade i mladog, autor malo "pobrkao lončiće" i jednu posve normalnu balkansku svadbenu predstavu, zamijenio za potencijalno krvavi oruženi sukob.

.......

Ukoliko vam se dopadaju priče iz stare štampe, zapratite naše "Priče iz naftalina" i na facebooku! (LINK)

Tagovi:

Ostale vijesti