Otkrivena pećina i posude stare 1.000 godina

Autor:

Meksički arheolozi iz Nacionalnog instituta za antropologiju i istoriju objavili su danas da su pronašli pećinu u svetilištu Maja Čičen Ici, u kojoj su otkrili oko 200 keramičkih posuda u skoro netaknutom stanju.

0
A- A A+
meksiko Foto: Karla Ortega/Mexico's National Institute of Anthropology via AP

Kako su naveli, posude datiraju iz perioda oko 1.000. godine i sadrže delove kostiju i spaljene materijale, koji su dati na analizu, prenosi AP.

Arheolog Giljermo de Anda rekao je da je istraživanje pećine počelo prošle godine, nakon što su im lokalni stanovnici rekli za nju, a ispostavilo se i da su oni za nju znali već 50 godina ali su o tome ćutali, najverovatnije da bi je zaštitili.

Oko 155 keramičkih posuda i gorionika imali su sliku boga kiše Tlaloka, koji je poštovan u centralnom Meksiku.Navodi se da su Maje imale svog boga kiše Čaka, kao i da su verovatno prihvatili boga Tlaloka pre hispanskih naroda. De Anda je istakao da su drevne Maje morale da puze kroz izuzetno uzanu pećinu kako bi položili prinose u višim odajama pećine, kao i da su te ponude verovatno bile prinošene bogu da izazove kišu.

Da bi ušli u pećinu istraživači su morali da puze, budući da je ulaz visok svega 40 centimetara.

Pečina, nazvana Balamku nalazi se oko 2,75 kilometara istočno od glavne pirramide Kukulkan, poznate i kao El Kastiljo (Dvorac). Prema rečima De Ande, on i njegov tim istražuju Čičen Icu kako bi utvrdili rute i mesta podzemnog sistema za vodu, jer se smatra da se ispod hramova i piramida nalaze brojna neotkrivena jezerca.

Ostale vijesti