• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dvoglavi orao na Banskom dvoru – da ili ne?

Autor mondo.ba

Gradska uprava u Banjaluci još uvijek je u dilemi da li će u sklopu rekonstrukcije Banskog dvora na pročelje ove zgrade biti vraćen veliki dvoglavi orao sa grbom Kraljevine Jugoslavije.

 Banski dvor rekonstrukcija dvoglavi orao Izvor: MONDO/ Vedran Ševčuk

Originalan izgled Banskog dvora koji je sagrađen 1932. godine imao je jedan detalj koji je manje-više nepoznat i građanime Banjaluke.

Na pročelju zgrade iznad glavnog ulaza nalazio se dvoglavi orao sa grbom Kraljevine Jugoslavije na grudima (četiri ocila, šahovnica, polumjesec i zvijezde) i rasponom krila od 7,5 metara. Kada je počeo u Drugi svjetski rat, fašistička, okupatorska vlast je uklonila i orla i grb, koji ni nakon oslobođenja nikada nisu vraćeni na Banski dvor.

Izvor: Mondo/Željko Svitlica

Preduzeće koje izvodi radove renoviranja Banskog dvora predložilo je banjalučkoj Gradskoj upravi da u sklopu restauracije originalnog izgleda objekta, obnove i orla. 

''Imamo dobre fotografije na osnovu kojih možemo uraditi rekonstrukciju orla kako je izgledao u doba bana. Sa luka se mogu uzeti proporcije krila. To bi značajno doprinijelo izgledu objekta. U Gradu se ipak pribojavaju da bi moglo biti negativnih reakcija i još nemamo odgovor. Opcije mogu biti razne: da se vrati originalni grb ili da se stavi samo prazan štit'', rekao je za ''EuroBlic'', Jovica Blagojević, glavni inženjer gradilišta.

Iz Gradske uprave još uvijek nema odgovora na ovaj prijedlog.

Sanacija i rekonstrukcija fasade Banskog dvora je, u toku a predviđeno je da bude završena ovog proljeća. Košta, 2,5 miliona KM i finansira je Vlada RS.

Anketa

Da li na Banski dvor treba vratiti dvoglavog orla sa grbom Kraljevine Jugoslavije?

  • Da

    82.81% (289)

  • Ne

    17.19% (60)

Da li na Banski dvor treba vratiti dvoglavog orla sa grbom Kraljevine Jugoslavije?

Rezultati

Komentari 9

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Бели Орао

Само бијели орао раширених крила без икаквих знамења...

Treba

Sa sve polumjesecom i šahovnicom jer sve su to Srbi,neki pokatoličeni neki poturčeni ali su Srbi...

Слобода

Какви полумјесеци и шаховнице,то је онај регент ставио да би се додворио усташама! Само наш српски грб!

Jahi

Naravno da treba da se vrati. Kad vec radimo rekonstrukciju treba da se uradi kako je bilo. Dvoglavi orao je bio tu dok ga nisu ustase u 2. svjetskom ratu skinule. Nije to nikakvo sporno obiljezje i ovaj "BL" nemoj da prodajes multi-kulti pricu na nacin da se ne smije staviti nista iz nase istorije. Mrznju raspiruju upravo takvi kao ti.

BL

@Jahi Da ti odgovorim... Kakvo raspirivanje mržnje, o čemu pričaš? Naprotiv, ja sam ponosan i na Farhadiju kao i na Katoličku crkvu u centru. To su vjerski i istorijski objekti koji krase naš grad. Ali javni objekti i ustanove treba da imaju obilježja RS. Svi narodi na svijetu se ponose svojom zastavom, himnom i grbom, samo kad su u pitanju Srbi onda je to nacionalizam. I raspirivanje mržnje. Ma haj'te.

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop