Dvoglavi orao na Banskom dvoru – da ili ne?

Autor:

Gradska uprava u Banjaluci još uvijek je u dilemi da li će u sklopu rekonstrukcije Banskog dvora na pročelje ove zgrade biti vraćen veliki dvoglavi orao sa grbom Kraljevine Jugoslavije.

Dvoglavi orao na Banskom dvoru – da ili ne? Foto: MONDO/ Vedran Ševčuk

Originalan izgled Banskog dvora koji je sagrađen 1932. godine imao je jedan detalj koji je manje-više nepoznat i građanime Banjaluke.

Na pročelju zgrade iznad glavnog ulaza nalazio se dvoglavi orao sa grbom Kraljevine Jugoslavije na grudima (četiri ocila, šahovnica, polumjesec i zvijezde) i rasponom krila od 7,5 metara. Kada je počeo u Drugi svjetski rat, fašistička, okupatorska vlast je uklonila i orla i grb, koji ni nakon oslobođenja nikada nisu vraćeni na Banski dvor.

Banski dvor Foto: MONDO/Željko Svitlica

Preduzeće koje izvodi radove renoviranja Banskog dvora predložilo je banjalučkoj Gradskoj upravi da u sklopu restauracije originalnog izgleda objekta, obnove i orla. 

''Imamo dobre fotografije na osnovu kojih možemo uraditi rekonstrukciju orla kako je izgledao u doba bana. Sa luka se mogu uzeti proporcije krila. To bi značajno doprinijelo izgledu objekta. U Gradu se ipak pribojavaju da bi moglo biti negativnih reakcija i još nemamo odgovor. Opcije mogu biti razne: da se vrati originalni grb ili da se stavi samo prazan štit'', rekao je za ''EuroBlic'', Jovica Blagojević, glavni inženjer gradilišta.

Iz Gradske uprave još uvijek nema odgovora na ovaj prijedlog.

Sanacija i rekonstrukcija fasade Banskog dvora je, u toku a predviđeno je da bude završena ovog proljeća. Košta, 2,5 miliona KM i finansira je Vlada RS.


Ostale vijesti