• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banski dvor pokreće „Art bioskop“

Autor mondo.ba

Banski dvor planira u ovoj godini pokrenuti još jedan novi prostor za realizaciju sadržaja iz kulture.

 Banski dvor pokreće „Art bioskop“ Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Riječ je o „Art bioskopu“, koji će sa kapacitetom od 50 mjesta prevashodno biti namijenjen za projekcije umjetničkih i dokumentarnih filmova.

"Pored fokusa usmjerenog na organizaciju visokokvalitetnih kulturnih događaja  u vlastitoj produkciji, kao jedan od osnovnih strateških ciljeva označili smo kontinuiran rad na pokretanju novih prostora za kulturne namjene. Zahvaljujući takvom opredjeljenju, ustanova je danas bogatija za dva nova prostora i scene Banskog dvora koji su prilagođeni za realizaciju kulturnih sadržaja na otvorenom. To su „Art dvorište“, otvoreno u junu 2017. godine i „Art terasa“, otvorena u maju prošle godine", kazao je direktor Banskog dvora – Kulturnog centra Mladen Matović, objavljeno je na sajtu Grada.

Matović je dodao da je upravo zahvaljujući ovim prostorima, Banski dvor  već dvije sezone uzastopno jedna od rijetkih ustanova kulture koja ne pravi ljetnu pauzu, već u kontinuitetu organizuje bogat kulturni program tokom čitavog ljeta.

Adaptacija i uređenje novog prostora „Art bioskopa“, podrazumijeva pokretanje nove kamerne scene na prvom spratu Banskog dvora i oživljavanje još jedne scene za kulturne namjene.

Uz oživljavanje i pokretanje novih prostora za kulturne namjene, te intenzivan rad na povećanju iskorišćenosti svih trenutno raspoloživih prostornih kapaciteta „Banski dvor“ i u 2019. godini namjerava ostati partner, koproducent i suorganizator svih značajnih manifestacija i programa od interesa za grad i širu društvenu zajednicu.

Takođe, nastaviće sa praksom organizovanja reprezentativnih kulturnih sadržaja u vlastitoj produkciji, gdje će posebna pažnja biti usmjerena na organizaciju festivala pokrenutih u prošloj godini koji će,  kako su naveli, u produkcijsko-tehničkom smislu biti, najzahtjevniji i najveći izazov za Ustanovu u 2019. godini.

U planu je i realizacija druge etape reparacije raritetnog koncertnog klavira Stenvej iz čuvene serije D, jednog od svega dva ovakva instrumenta u BiH.

S ciljem promovisanja i afirmacije mladih i talentovanih umjetnika Banje Luke i u 2019. godini, biće dodijeljena nagrada Plaketa Banskog dvora za najbolje studente Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci. Tokom ljetnjeg raspusta planirano je pokretanje projekta Mala kreativna akademija-organizacija muzičkih, likovnih, literarnih i dramskih radionica za djecu i mlade.

Kako su naveli u svom programu o radu, koji će razmatrati gradski parlament na sjednici sljedeće sedmice, postavljeni strateško-programski ciljevi ustanove ukazuju na činjenicu da Banski dvor i u ovoj godini nastavlja sa primjenom koncepta koji promoviše najviše umjetničke, kulturne i društvene vrijednosti, te podržava visoke stvaralačke domete i istraživanje na domaćoj i internacionalnoj sceni.

"Paralelno uz programsku obnovu i veliki broj reperezentativnih sadržaja koje je Banski dvor organizovao u prethodnoj i planira za ovu godinu, radi se obimna sanacija zgrade što je i osnovni preduslov da ova gradska ustanova kulture zaživi u punom kapacitetu", zaključili su iz Banskog dvora.

Novi festivali, više od stotinu vlastitih sadržaja

Prošla godina je godina u kojoj je Banski dvor pokrenuo čak tri nova festivala i uspješno organizovao više od stotinu programskih sadržaja u vlastitoj produkciji, napravivši snažan iskorak u programskom i kvalitativnom smislu. Banja Luka je postala bogatija za Internacionalni muzički festival „Jesenja sonata“, festival džez muzike „Intime Jazz Fest“ i Festival stend ap komedije.

Tokom 2018. godine u svim prostorima Banskog dvora namijenjenim za kulturne namjene realizovano je ukupno 320 programskih sadržaja, od čega 173 događaja u okviru programa muzičke umjetnosti, 41 događaj u okviru programa likovne umjetnosti i 106 događaja u okviru književnog, dramskog i filmskog programa. Ove događaje posjetilo je više od 130.000 posjetilaca.

Iz Banskog dvora navode da su posebno ponosni na veliku posjećenost svih programskih sadržaja, te na činjenicu da je krajem 2018. godine veliki broj portala, štampanih i elektronskih medija  uvrstio festivale koje je  Ustanova pokrenula među  „kulturne događaja koji su obilježili 2018. godinu“.

Kroz realizaciju značajnih  programskih aktivnosti u prethodnoj godini, Banski dvor se istakao kao  dinamična ustanova kulture u kojoj se mnoštvo ideja, tema, poetika i formi u različitim stvaralačkim oblastima međusobno povezuje i kontekstualizuje.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop