• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Italija bi novim "Putem svile", Amerikanci protiv

Autori mondo.ba Autori Agencije

Italija želi da se pridruži kineskoj inicijativi "Pojas i put" radi jačanja izvoza, a ne osnaživanja političkih veza sa Pekingom, rekao je danas zamjenik italijanskog premijera Luiđi di Majo.

 Italija Kina Pojas i put Izvor: MONDO/Dragana Todorović
Trst
Izvor: MONDO/Dragana Todorović

"Čuo sam da su SAD zabrinute zbog inicijative `Put svile` koju Italija želi da potpiše sa Kinom. Treba da bude jasno da, ukoliko mi preko `Puta svile` gledamo na Kinu radi našeg izvoza, onda to nije postizanje političkog sporazuma sa Pekingom, već to činimo kako bi pomogli našim kompanijama", naglasio je Di Majo. 

On je naglasio da je Italija saveznik SAD i da poštuje izraženu zabrinutost ali smatra da je kinesko tržište željno proizvoda i znanja iz te zemlje. 

Zvaničnik Bijele kuće Geret Markiz juče je kinesku inicijativu ocijenio kao "projekat taštine" od kojeg bi se Italija trebala držati podalje. 

Stari Put svile i simbolika

Put svile je naziv za drevnu mrežu karavanskih puteva čiji je glavni cilj bilo povezivanje sredozemlja s istočnom Azijom. Još u najstarija vremena postojale su veze između Kine i Evrope. Za Zapad je svila bila najvažnija trgovačka roba koja je prolazila Putem svile. Cijeli put je upravo i dobio ime po tom proizvodu. Karavani koji su išli prema Kini nosili su, osim svile između ostalog, zlato, slonovaču, drago kamenje i staklo. Iz Kine prema Evropi prevoženi su prije svega krzno, keramika, žad, bronza, lak i gvožđe. Pored svile, sve do novijeg vremena vrlo važna roba za razmjenu s jugoistočnom Azijom bili su začini. 

Italijan Marko Polo (1254 — 1324) je bio venecijanski trgovac i istraživač i jedan od prvih Evropljana sa zapada koji su putovali Putem svile do Kine.

 Vijest da se Italija, koja je treća najveća ekonomija evrozone, i članica G-7, sprema da krajem ovog mjeseca potpiše memorandum o razumijevanju sa Kinom o pristupanju IPP, prvi je ove sedmice objavio londonski "Fajnenšel tajms". Prema nezvaničnim najavama iz Rima, svečano potpisivanje tog memoranduma uvršteno je u satnicu prve posjete kineskog predsednika Si Đinpinga Italiji 22–23. marta, prenosi beogradska ''Politika''.

Italija bi bila prva velika zapadna ekonomija koja se zvanično priključila kineskoj inicijativi.

Evropska komisija (EK) poručila je italijanskoj vladi da bilo kakva saradnja Italije i Kine u okviru Inicijative "Pojas i put" treba da se pridržava "tržišnih pravila, kao i međunarodnih i EU standarda".

Briselski portal ''Euroaktiv'' juče je ekskluzivno objavio detalje tekuće verzije memoranduma koji sprema Italija, koji najavljuje da će Kina i Italija "promovisati sinergije i jačati komunikaciju i saradnju" i zajednički snažiti "dijalog o tehničkim i regulatornim standardima".

Iza ovih opštih formula, verzija memoranduma koja je procurila u javnost najavljuje, između ostalog, i nove investicije kineskih kompanija u luci Trst. Luka u Trstu dobro je povezana sa centralnom i zapadnom Evropom saobraćajnim vezama.

Cilj inicijative "Pojas i put" koju zastupa kineski predsjednik Si Đinping je da poveže Kinu morem i kopnom sa jugoistokom i centralnim dijelom Azije, Bliskim istokom, Evropom i Afrikom putem infrastrukturne mreže na pravcu drevnog Puta svile. 

Osim jačanja trgovine i incijative cilj Si Đinpinga je napredna razmjena u sektorima poput nauke, tehnologije i kulture. 

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE