Prijave protiv Nešića i Čavića

Autor:

TI BiH podnio prijave protiv Nenada Nešića i Dragana Čavića zbog sukoba interesa.

1
A- A A+
dragan čavić, ndp, čavić Foto: Mondo/Brankica Spasenić

"Transprensi internešnal BiH" (TI BiH) podnio je prijave za sukob interesa protiv Nenada Nešića vršioca dužnosti (v.d.) direktora Javnog preduzeća "Putevi Republike Srpske" i poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) kao i Dragana Čavića v.d. direktora Javnog preduzaća "Elektrokrajina" i poslanika u NSRS.

Prijave su upućene komisijama za odlučivanje o sukobu interesa, kako se navodi, zbog nespojivosti funkcija izabranog predstavnika i direktora javnog preduzeća.

"U konkretnim slučajevima, Nenad Nešić istovremeno obavlja funkciju v.d. direktora Javnog preduzeća „Putevi Republike Srpske“ d.o.o. Banjaluka i poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, dok Dragan Čavić istovremeno obavlja funkcije v.d. direktora Javnog preduzaća „Elektrokrajina“ a.d. Banja Luka i poslanika u Narodnoj Skupštini Republike Srpske. Zakon o sukobu interesa u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine kao i Zakon o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske propisuju nespojivost funkcija direktora javnog preduzeća i izabranog predstavnika u vrijeme dok vrše javnu funkciju i šest, odnosno tri mjeseca nakon prestanka javne funkcije. Prijava protiv Nešića upućena je Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa BiH, dok je prijava protiv Čavića upućena Komisiji za utvrđivanje sukova interesa u organima vlasti RS," piše u sapštenju TI BiH.

TI BiH je prije skoro godinu dana uputio prijavu i protiv Dragana Anđelića, zbog kršenja Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, jer je nakon ostavke sa funkcije zamjenika direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije imenovan na mjesto v.d. izvršnog direktora ZP „Rudnik i termoelektrana Gacko“, ali kažu da do danas nema rezultata po upućenoj prijavi, s obzirom na to da još uvijek nisu imenovani članovi Komisije za odlučivanje o sukobu interesa ispred Predstavničkod doma i Doma naroda PSBiH.

"TI BiH, stoga, poziva da se što prije formira Komisija kako bi se moglo što prije odlučivati o predmetima sukoba interesa koji su u toku, te apeluje na Komisiju RS da djeluje proaktivno u slučajevima nespojivosti funkcija kako bi se spriječile potencijalne zloupotrebe," zaključuje se u saopštenju.

Ostale vijesti