Budite se mamurni, a niste pili?

Autor:

Alkohol nije jedini uzrok mamurluka – pročitajte šta sve može da dovede do ovakvih simptoma.

Budite se mamurni, a niste pili? Foto: Guliver/Getty Images/fizkes

Mamurluci su užasni – budi vas glavobolja, ošamućeni ste, muka vam je. Neko bi pomislio da je to jednostavno rešiti – ne piješ previše i nema mamurluka, ali ovi simptomi mogu da se jave i zbog nekih drugih stvari, čak i ako ne pomirišete alkohol.

"Brojni su razlozi zašto se simptomi mamurluka javljaju i kada ne pijete", kaže stručnjak za zdravlje Kejleb Bak. "Razlog za to je uglavnom što simptomi mamurluka nisu 'rezervisani' samo za mamurluk".

Drugim rečima, ako niste pili, a imate simptome mamurluka, telo vam možda poručuje nešto važno.

Sindrom auto-pivovare

Zdravstveno stanje koje se naziva sindrom auto-pivovare je zapravo stanje kod kojeg telo samo proizvodi alkohol, čak i kada ga osoba uopšte ne pije.

"Ovo stanje može da dovede dotle da se ljudi osećaju kao da su pijani, ali i da kasnije osećaju simptome mamurluka", kaže nutricionistkinja Lisa Ričards, dodajući da se kod ovog stanja u stomaku proizvodi etanol, fermentacijom hrane.

Možda to nekome na prvi pogled deluje zanimljivo ili zabavno, ali nije – reč je o hroničnom stanju koje može loše da utiče i na zdravlje i na život uopšte.

Dehidracija

Ako ste uneli previše soli, kofeina ili premalo vode, moguće je da narednog jutra imate simptome slične mamurluku. Bez obzira na to da li ste vežbali, pa niste uneli dovoljno vode da rehidrirate organizam, ili ste manjak sna nadoknadili duplom dozom kofeina, moguće je da imate simptome mamurluka.

"Bilo šta što dehidrira telo može potencijalno da izazove simptome slične mamurluku", kaže dr Greg Barel.

Sprečite ovaj problem tako što ćete se potruditi da svakodnevno hidrirate organizam.

Problemi sa jetrom ili bubrezima

Ako se relativno često budite uz simptome mamurluka, možda telo pokušava da vam poruči da ne funkcioniše kako bi trebalo.

"Bilo kakav problem sa jetrom ili bubrezima može da se manifestuje fizičkim ili psihičkim simptomima", kaže dr Esan Ali. Ukoliko se simptomi mamurluka javljaju uz neke druge zdravstvene probleme, jako je važno da te simptome objasnite lekaru.

Disbalans elektrolita

Disbalans elektrolita može da se desi bilo kad, ne samo kada ste bolesni ili mamurni.

"Bilo kakva promena nivoa elektrolita utiče i na mentalni i na fizički status osobe, posebno ako je reč o nivoima natrijuma i kalijuma", kaže dr Ali.

Infekcija

Neke infekcije mogu da dovedu do pojave simptoma sličnih mamurluku, posebno ako je reč o infekciji koja se ne tretira. Ukoliko primetite da se simptomi mamurluka pogoršavaju, a niste pili, veoma je važno da što pre odete kod lekara.

Lekovi za spavanje

Ukoliko uzimate lekove za spavanje, oni mogu biti krivac za simptome slične mamurluku.

"Određeni lekovi za spavanje mogu da budu uzrok sedacije ili glavobolje narednog jutra", kaže dr Aleks Dimitriu. Ako uzimate neke od ovih lekova, pročitajte moguće nuspojave, i obavezno se konsultujte sa lekarom ili farmaceutom.

Kofein

Ako unosite mnogo kofeina, a posebno ako uz to ne hidrirate organizam, moguće je da imate simptome mamurluka.

"Takođe, ako se 'skidate' sa kofeina, tj. smanjujete količinu koju unosite, moguće je da imate glavobolju, vrtoglavicu... Kofein utiče na protok krvi, pa smanjenje kofeina rezultira prilično naglom promenom cirkulacije krvi, dovodeći do ovih simptoma", objašnjava dr Bak.

Da biste ovo izbegli, važno je da umereno konzumirate kofein i da unosite dovoljno vode tokom dana.

Trudnoća

Trudnoća je vreme kada se u organizmu dešavaju mnoge promene, između ostalog, mogu da se jave i simptomi mamurluka.

"Telo trudnice prednost daje bebi, što znači da svi nutrijenti idu prvo plodu, pa buduća mama ponekad može da oseća umor, dehidraciju, ali i mamurluk, ako ne unosi dovoljno nutrijenata", ističe dr Barel.

Nije nimalo prijatno probuditi se uz simptome mamurluka. Ukoliko niste pili, a ipak imate takve simptome, jako je važno je da ih ne ignorišete jer telo možda pokušava nešto da vam signalizira. Razgovarajte sa lekarom jer može da vam pomogne da prestanete da se budite uz ove neprijatne simptome.

Ostale vijesti