MUČNO: Poljski sveštenici teški pedofili

Autor:

Gotovo 400 katoličkih sveštenika u Poljskoj seksualno je zlostavljalo 380 djece. Podaci od 1990. do 2018. godine.

0
A- A A+
crkva, katolička crkva, katolički sveštenici Foto: AP Photo/Czarek Sokolowski/Tanjug

Katolička crkva u Poljskoj priznala je da je više od 380 djece(!) bilo žrtva seksualnog zlostavljanja od 1990. godine do prošle godine!

Na konferenciji za novinare u Varšavi, predstavnici te crkve saopštili su da su 382 člana sveštenstva seksualno zlostavljali djecu - mlađe i starije maloljetnike.

"Osjećam bol, sramotu i krivicu zbog ovih stvari", rekao je nadbiskup Vojćeh Polak (na fotografiji).

Uslijedili su, zaista, mučni podaci: 198 sveštenika je seksualno zlostavljalo djecu do 15 godina, a 184 sveštenika su to činili sa tinejdžerima, odnosno djecom starom od 15 do 18 godina.

Ovi podaci saopšteni su poslije trodnevnog zasedanja vrha Katoličke crkve u Poljskoj.

"Posebno bolno i tragično je to što je ovde riječ o ljudima koji su se obavezali da će služiti crkvi i ljudima. Oni su imali povjerenje društva i to povjerenje su tragično bacili pod noge", ocijenio je nadbiskup Marek Jedraževski.

Prošlog mjeseca poljska humanitarna organizacija "Bez straha", koja pruža pomoć i podršku žrtvama zlostavljanja, svoj izvještaj je lično predala papi Franji. Podaci su prikupljani od sredine 50-ih godina prošlog vijeka.

Ova organizacija, ali i druge su pozvale na veliku istragu kako bi se utvrdila prava razmjera problema, jer se strahuje da daopšteni broj sveštenika koji su činili krivična djela inspirisana seksom nije konačan.

U Poljskoj, katoličko sveštenstvo uživa veliki ugled i često se ne vjeruje onima koji prijave da su žrtve seksualnog zlostavljanja. Pogotovo kod velikih vjernika, kakvih je u Poljskoj mnogo.

Blizu 85 odsto Poljaka, u zemlji koja ima 38 miliona stanovnika, kaže za sebe da je posvećeno katoličkoj crkvi, a oko 12 miliona Poljaka redovno ide na crkvene službe (nedeljne mise).

Ipak, crkva u Poljskoj još nije spremna da se suoči na pravi način sa ovim problemom. Primjer za to je kada je uložena žalba Vrhovnom sudu Poljske da obori presudu nižeg suda na osnovu koje je crkva trebalo da isplati više od 230.000 evra odštete majci čiji je 13-godišnji sin bio žrtva kontinuiranog seksualnog zlostavljanja lokalnog sveštenika.

Ipak, klupko je počelo da se odmotava i to je pozitivna stvar...

Prošlog mjeseca građani su u Gdanjsku izdejstvovali rušenje velikog spomenika sveštenika Henrika Jankovskog, koji je imao značajnu ulogu u doba "Solidarnosti", odnosno svrgavanja komunističkog režima 80-ih godina prošlog vijeka.

Ispostavilo se da je otac Jankovski bio pedofil. Osim što je uklonjena statua, promijenjeno je i ime trga koje je bilo nazvano po njemu.

Ostale vijesti