• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Micić i Efes osvojili Tel Aviv,Makabi na koljenima

Autor mondo.ba

Srpski plejmejker Vasa Micić inicirao preokret Efesa kojim je nanio prvi poraz Makabiju u Tel Avivu poslije serije od sedam domaćih trijumfa u Evroligi.

 Evroliga - Makabi - EFES 71-79 Vasa Micić 15 poena Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Efes se pognute glave vraćao sa tri posljednja gostovanja, a onda u 26. Kolu Evrolige osvojio sav plijen tamo gdje je "najtvrđe".

Turska ekipa savladala je Makabi 79:71 u Tel Avivu, gdje „ponos Izraela“ nije savladan još od 13. Decembra, kada je Vensan Porije koševima 11 sekundi prije kraja donio Baskoniji pobjedu 81:79.

Makabi je u četvrtak uveče položio oružje pred ekipom Efesa koju je sa 15 poena i pet asistencije predvodio srpski reprezentativac Vasilije Micić.

Upravo njegovim poenima iniciran je preokret Efesa u odlučujućoj trećoj četvrtini, njegovim poenima Efes je zadržao „plus devet“ u finišu utakmice kada se Makabi još nadao čudu, da bi njegovim poenima sa linije penala stavljena tačka na „i“ u Menora mivtahim Areni u Tel Avivu.

MAKABI - EFES 71:79 (18:13, 23:26, 17:19, 13:21)

Čitava prva četvrtina (18;13) trebala je igračima Makabija i Efesa da uđu u ritam, pa je zakucavanje Broka Motuma na startu drugog periodabilo najefektniji potez u sotadašnjem toku meča. Samo Tarik Blek sa 11 poena bio je raspoložen u prvom periodu u ekipi Makabija koja je na Motumovo zakucavanje odgovorila odličnom igrom i stigla do maksimalnih 31:22.

Tek kada je 221 centimetar visoki Tibor Plajs pogodio trojku ekipa Efesa se trgnula i trojkom Micića i polaganjem Balbaja smanjila na 33:30 i natjerala Atamana da zove tajm aut. Dvije i po minute kasnije, poslije novih poena Micića i trojke Buboe morao je to da ponovo učini jer je Efes prišao na 38:37.

Uspio je Vilbekin trojkom da kazni promašaj Simona sa iste udaljenosti, ali i turska ekipa da se zadrži na zaostatku 41:39 na krjau druge četvrtine.

Efes je u trećem periodu uspio da konačno stigne do vođstva. Poslije promaša Kejna sa linije slobodnih bacanja Danston je pokazao zašto je drugi najbolji bloker u istoriji Evrolige, a Micić smanjio na 48:47. Turska ekipa nije stala, Moerman je pogodio trojku, a potom i Buboa za 48:53 i malo utišao naviječe u Tel Avivu.

Tajm aut Sferopulosa koji je vikao igračima„nemate samopouzdanja u odbrani, a još gore u napadu“ urodio je plodom i serija je zaustavljena, a Makabi je onda dobrom sekvencom u finišu trećeg perioda i polaganjem Bleka u posljednjoj sekundi izjednačio na 58:58.

Samo dvije minute trajao je egal u posljednjem periodu, a onda je Efes odmakao na plus devet poslije trojke Šejna Larkina (71:62). Tu prednost održao je u sljedećem napadu i Micić, da bi se nade izraelske ekipe raspršile kada je do tada odlični Blek promašio oba slobodna bacanje pri rezultatu 77:71.

Priliku da zasluženo zatvori ovaj meč iskoristio je Vasa Micić sa linije penala za ukupno 15 poena na ovom meču. Po dva manje dali su Moerman, Buboa i Larkin.

Kod Makabija najefikasniji je bio Blek sa 18 poena, a O'Brajant je dodao 13 poena i sedam skokova.

Efes je ovom pobjedom sa skorom 17-9 odmakao Barseloni koja ima 15-10, ali i utakmicu manje.

Na drugoj strani Makabi je propustio priliku da se prv put ove sezone ubaci u TOP 8.

"Ponos Izraela“ ostao je na 12-14, iza Armanija i Olimpijakosa koji imaju po pobjedu više, dok po 12 pobjeda imaju i Panatinaikos i Bajern. Makabiju  slijedi grčevita borba za plasman u plej-of jer ima lošiji međusobni skor sa praktično svim direktnim rivalima. U preostala četiri kola Izraelci će morati da obezbijede pobjedu više od Baskonije, Armanija, Olimpijakosa dok sa optimizmom mogu čekati tek eventualni egal sa Panatinaikosom.

Makabiće u ta četiri kola igrati protiv tri ekipe iz donjeg dijela tabele i to u naredna tri meča. Prvo će dočekati Žalgiris, potom gostovati kod Himkija, zatim slijedi duel sa Gran Kanarijom u Tel Avivu, a onda tek veliki derbi protiv Fenerbahčea u posljednjem kolu.

S druge strane ekipa Efesa  će protiv Budućnosti imati odličnu priliku da upiše nove bodove u borbi za četvrtu poziciju i prednost domaćeg terena u plej-ofu. U posljednja dva kola gostovaće Baskoniji i Armaniju.

Evroliga, 26. kolo:

Himki – Real Madrid 75:100
Žalgiris – Bajern  85:79
Makabi – Efes 71:79
Armani – Olimpijakos 66:57
Gran Kanarija - Darušafaka 84:64

Petak

CSKA – Panatinaikos 18.00
Fenerbahče – Barselona 18.45
Baskonija - Budućnost 20.30

TABELA: Fenerbahče 21-4, CSKA 20-5, Real 20-6, Efes 17-9, Barselona 15-10, Baskonija 13-12, Armani 14-12, Olimpijakos 13-13, Makabi 12-14, Panatinaikos 12-13, Bajern 12-14, Žalgiris 11-15, Himki 9-17, Budućnost 6-19, Gran Kanarija 7-19, Darušafaka 3-23.

PAROVI 27. KOLA: Efes – CSKA, Fenerbahče – Budućnost, Olimpijakos – Bajern, Barselona – Gran Kanarija (19. mart), Darušafaka – Himki, Panatinaikos – Baskonija, Makabi – Žalgiris, Real – Armani (20. mart)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC