• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Benfika je za Dinamo bila preveliki zalogaj

Autor mondo.rs

Neizvjesna utakmica osmine finala Lige Evrope, između Benfike i Dinama, riješena je u dodatnih pola sata, kada se sjajna odbrana "modrih" raspala.

Dinamo je u Lisabon donio gol prednosti iz Zagreba. Ali, u Hrvatsku se vraća bez četvrtfinala Lige Evrope. "Modri" nisu bili daleko od cilja, međutim…

Benfika je pobijedila 3:0 (1:0, 0:0)!

Uspjevao je Dinamo da sačuva svoj gol do 71. minuta, kada je Žonas anulirao prednost najtrofejnijeg hrvatskog kluba. Uspjeli su Zagrepčani da sačuvaju mrežu do isteka regularnih 90, ali se igra tima trenera Nenada Bjelice potpuno raspala već u prvom produžetku. Fero je u 94. postigao prelijep gol, a Grimaldo još ljepši u 105. Između dva pogotka Amer Gojak je promašio nemoguće za Dinamo, a Petar Stojanović je za samo desetak sekundi zbog prigovora dobio dva žuta kartona i morao je na tuširanje prije vremena.

Luka "brzi voz" Jović za četvrtfinale! (VIDEO)

Šezdesete godine prošlog vijeka bile su najbolje evropske za Dinamo iz Zagreba. Iako "modri" u tom periodu nisu uspjevali da osvoje prvenstvo Jugoslavije, u Evropi su rušili prepreke poput Porta, Bajerna, Juventusa, Ajntrahta, Lidsa… Poslije polufinala Kupa kupova, pa finala Kupa sajamskih gradova, u sezoni 1966/1967. Dinamo je osvojio jedini evropski trofej. Poslije mnogo decenija "modri" su dočekali proljeće u Evropi i mogli su daleko, ali su u četvrtak uveče, ipak, ispali od boljeg tima.

Bilo je to sedmo gostovanje Dinamo u Portugalu i sedmi poraz!

Sve do 38. minuta čekalo se na prvu priliku, na prvi udarac u okvir gola. Još na početku prvog dijela Andrija Živković je tukao neprecizno iz daljine, a onda je Pizi "ukrao" loptu u opasnoj zoni, na 30-ak metara od gola Dinama, spustio se u kazneni prostor, povukao na desnu stranu, šutirao, ali se istakao Dominik Livaković.

Nije se dugo čekalo na novi opasan napad Benfike.

Sporo je tekao napad "orlova", nije se razlikovao od mnogih prethodnih, ali kada je lopta stigla do Rafe Silve, nesuđenog pojačanja Dinama od pre šest godina, uslijedio je jak udarac u donji levi ugao, međutim Livaković je sjajno intervenisao i otklonio opasnost.


Kako se bližio kraj utakmice, Benfika je bila sve opasnija i sve jače je pritiskala vrlo dobru odbranu Zagrepčana. Dinamo nijednom nije opasno priprijetio u prvom poluvremenu, tek u 51. je zaprijetio Deni Olmo.

Zid ispred raspoloženog Livakovića delovao je previsoko za Benfiku. Međutim, u 71. minutu, iz akcije koja nije previše obećavala, konačno je savladan golman Dinama. Pizi je dugu loptu spustio na ivicu kaznenog prostora odakle je Žonas preciznim udarcem pogodio gol. Inače, Žonas je na početku drugog dijela zamijenio Andriju Živkovića.

Ljubomir Fejsa je odigrao cijeli meč i bio vrlo dobar.

"Orlovi" su pritiskali, Dinamo pretio iz kontri, ali se rezultat nije mijenjao i o četvrtfinalista je odlučen u dodatnih pola sata.

Nije mnogo vremena prošlo kada je odbrana Dinama napravila veliku grešku, Teofil je loše ispucao loptu, samo do Fera, koji se lijepo namjestio, vidio rupu u zadnjoj liniji i pogodio jakim udarcem sa 25 metara.

"Modri" su odmah poslije drugog primljenog gola mogli da smanje prednost, odnosno da stignu do rezultata za naredno kolo, ali se Gojak baš obrukao, pošto je sa samo par metra promašio prazan gol. Jedva da je loptu zakačio…

Kola su krenula nizbrdo za goste, jer je Petar Stojanović u samo nekoliko minuta prvog produžetka dobio dva žuta kartona i Dinamo je ostao sa desetoricom na terenu.

Minut kasnije, tačnije u 105. sve je bilo riješeno. Grimaldo je postigao prelijep gol za 3:0 i kraj sjajne Dinamove sezone u Evropi…

BENFIKA(4-4-2): Vlahodimos - Almeida, Dias, Fero, Ribeiro - Pizi, Gabrijel, Fejsa, Živković - Žota, Rafa Silva.

DINAMO(4-3-3): Livaković - Stojanović, Dilaver, Teofil, Rahmani - Gojak, Moro, Olmo - Kondžor, Oršić, Petković.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC