I u staračkom domu može biti zabavno

Autor:

Studentice u Banjaluci pokrenule program psiholoških radionica sa starijima...

0
A- A A+
Foto: Promo

Pet studentica master studija psihologije s Filozofskog fakulteta u Banjaluci organizovalo je u domu za starija lica “Ivan Pavao II” u Banjaluci seriju psiholoških radionica sa starijim osobama, kako bi im se olakšali dani provodeni u ovoj ustanovi.

Na prvoj radionici studentice su se upoznale sa sudionicima i predstavile im ono što ih očekuje u idućih nekoliko sedmica. S obzirom na mogućnosti sudionika, druga radionica je bila posvećena vježbama pamćenja s ciljem aktiviranja auditivne i vizualne memorije, kao i taktilnih sposobnosti, a sve s opštim ciljem aktiviranja kratkoročno i dugoročno pamćenja.

Nakon toga su radili na grafomotoričkim sposobnostima kroz dekupaž tehniku pravljenja ukrasnih satova i tehniku bojenja okvira. Razgovorom o značajnim životnim događajima učesnika, radili su na poboljšanju emocionalne inteligencije, pravilnom emocionalnom reagovanju, izražavanju i regulaciji emocija.

Komunikacijske i socijalne vještine su vježbali i u neformalnim razgovorima tokom kreativnih radionica poput izrade ukrasnih boca, dok su presađujući cvijeće nastojali naučiti starije kako usmjeriti pažnju na samo jednu aktivnost i podsjetiti ih kakvo zadovoljstvo proizlazi i kvalitetno utrošenog vremena.

Foto: Promo

Posljednja radionica je bila posvećena zabavi i rezimiranju cjelokupnog iskustva. Jedan od sudionika, djed Petar, čak je i zasvirao harmoniku, dok su ga ostali pratili pjesmom.

Za dvadesetak korisnika doma za starija lica, ovih osam susreta s djevojkama kroz psihološke radionice sigurno je pomoglo u procesu prilagođavanja na nešto drugačije životne uslove i učinilo njihov boravak puno pozitivnijim.

S druge strane, Aleksandra Antešević, Tamara Kotaranin, Slađana Lažendić i Jelena Krivokuća su ostvarile cilj filantropskog djelovanja – dobro drugoga ili mnogih, nezavisno o vlastitom uspjehu ili koristi.

Radionice su dio “Programa psiholoških radionica sa starim licima zbrinutim u staračke domove”, u organizaciji fondacije Mozaik.

Ostale vijesti