Uticaj kondicionog trenera na postizanje rezultata

Jedno od najčešćih pitanja, koje mi postavljaju mlađe kolege, je: "Koliki je naš uticaj, kao kondicionih trenera, na uspjeh ekipe sa kojom radimo?"

Uticaj kondicionog trenera na postizanje rezultata Foto: Guliver/Getty Images/Alexandre Schneider

Nekadašnji kondicioni trener odbojkaške reprezentacije Srbije Aleksandar Petrović za MONDO je analizirao koliki je uticaj jednog kondicionog trenera na rezultate koje određena ekipa postiže.

Petrović je sa "orlovima" osvojio Svjetsku ligu 2016. godine, naredne godine broznu na Evropskom prvenstvu u Poljskoj, da bi 2018. godine srpski tim igrao polufinale Svjetskog prvenstva u Italiji i Bugarskoj.

"Uspjeh našeg rada ne treba da se mjeri rezultatom koji postiže tim. Previše je faktora i varijabli koje utiču na rezultatski uspjeh tima. Rad kondicionog trenera trebalo bi da se mjeri brojem utakmica svakog igrača", smatra Petrović i nastavlja:

"Postoji izraz 'man game lost', kojim se izražava prisutnost igrača na utakmicama, odnosno odsustvovanje usljed povreda. Nažalost, u realnosti često nije tako, pa je kondicioni trener i fizička priprema glavni krivac kada neka ekipa doživi rezultatski 'neuspjeh', pa makar to bilo i u finalu plej-ofa ili finalu svjetskog turnira, kada na rezultatski uspjeh najmanje utiče fizička sprema, a najviše neki drugi faktori."

Aleksandar Petrović sa reprezentativcima Srbije Foto: MONDO/Aleksandar Petrović, privatna arhiva Aleksandar Petrović sa reprezentativcima Srbije

Kuriozitet je da je Srbija na svim ovim takmičenjima bila jedina ekipa koja nije imala niti jednog povrijeđenog igrača.

"Uprkos činjenici da je cijela ekipa bez ozbiljnih povreda završila teško takmičenje, propraćeno danima provedenim u putovanjima i na aerodromima, neispavanosti i neadekvatnoj ishrani, promjeni kontinenata i vremenskih zona, krivac za rezultatski neuspjeh, najčešće, biće fizička priprema. Nažalost, mnogi 'stručnjaci' u upravama klubova, koji nemaju osnovno znanje biologije, a kamoli anatomije i fiziologije, kriviće fizičku pripremu za rezultatski neuspjeh, a ne neke druge, mnogo važnije faktore", ističe.

Smatra da je u svemu najbitnije zdravlje sportiste.

"Put prema rezultatskom uspjehu je maglovit i mnogo je nepoznanica koje treba da se poklope. Put fizičke pripreme je jasan i jedini cilj je zdravlje sportiste. Samo zdrav sportista će odgovoriti na sve zahtjeve koji se pred njega stave", jasan je Petrović.

Ipak, ima i onih kojima je jasno koliki je uticaj kondicionog trenera u ekipi.

"Za razliku od uprava klubova, koje će opravdanje za rezultatski neuspjeh uvijek tražiti u teškim nogama, slabim skokovima itd, a ne u neredovnim isplatama, lošoj selekciji igrača, nepotizmu i protekciji, nepoštovanju dogovora, pravi šef stručnog štaba razumjeće našu ulogu i podržaće vas u svakom trenutku", zaključio je naš sagovornik.

Ostale vijesti