Menstrualni ciklus: Šta je OK, a šta nije

Autor:

S obzirom na to da sve žene imaju različita iskustva kada je reč o menstruaciji, nije lako znati šta je "normalno", a kada bi trebalo da se obratite lekaru. Dr Daša Filder zato odgovara na najčešća pitanja o menstruaciji.

Menstrualni ciklus: Šta je OK, a šta nije Foto: Guliver/Getty Images/Natalia Lavrenkova

"Najvažnije što treba da znate je da menstrualni ciklusi mogu mnogo da variraju, što je sasvim normalno. Postoji mnogo netačnih informacija o tome, zbog čega žene nekad brinu bez razloga".

Dužina ciklusa može da varira od osobe do osobe

Dr Filder ističe da normalni menstrualni ciklus može da traje od 26 do 35 dana, a menstruacija može da traje od tri do sedam dana.

Menstruacija najčešće započinje braonkastim sekretom i blagim grčevima, pa tek onda prelazi u krvarenje sa jačim grčevima. Nakon dva-tri dana, krvarenje se postepeno smanjuje dok se potpuno ne završi.

"Kako žene reaguju na promene nivoa hormona i bol može mnogo da varira", dodaje doktorka.

Estrogen može da dovede do insomnije, a progesteron vas čini nadutim

Estrogen je primarni ženski hormon odgovoran za razvoj i regulaciju ženskog reproduktivnog sistema, a na najvišem nivou je oko sredine ciklusa.

Kako prolaze dani od polovine ciklusa, počinje da raste nivo progesterona, a nivo estrogena polako opada.

"Neke žene na sniženje nivoa estrogena reaguju promenama raspoloženja, nervozom ili nesanicom", kaže dr Filder.  "Rast progesterona može da dovede do nadutosti, konstipacije ili zadržavanja vode. Ali, važno je da znate da je to potpuno normalno i ne treba da vas brine".

Ona ističe da su progesteron i estrogen jako važni hormoni za žene jer kontrolišu njihov reproduktivni ciklus i njihova glavna funkcija se tiče reprodukcije i trudnoće.

Testosteron utiče na libido i zdravlje

Testosteron je još jedan hormon koji ima ulogu u menstrualnom ciklusu i koji se proizvodi i kod muškaraca i kod žena, mada kod njih znatno manja.

Relativno male količine testosterona se oslobađaju u krvotok iz jajnika i nadbubrežnih žlezda. Ovaj hormon je odgovara za seksualnu želju i pomaže ženama u obezbeđivanju energije za seks.

Nivo testosterona kod žena postpeno opada s godinama, a manje količine hormona i manja mišićna masa utiču na zdravlje, a smanjuju i osetljivost vagine.

"Iako na libido žena utiču mnoge stvari, testosteron je jedna od glavnih stvari koja ima veze sa libidom", objašnjava dr Filder. "Kada je nivo testosterona previsok, može da dođe do stanja poput sindroma policističnih jajnika ili adrenalne hiperplazije, retkih stanja koja su posledica disbalansa hormona".

Doktorka dodaje da su ovo kompleksna stanja koja zahtevaju medicinsku pomoć.

Neobični znaci na koje treba da obratite pažnju

Dr Filder ističe da postoji još nekoliko znakova na koje žene treba da obrate pažnju jer su signal da im je potrebna profesionalna pomoć.

"Ako vam ciklus traje duže od 35 dana, ukoliko primećujete da vam malje preterano rastu, da vam se menja glas ili je ciklus produžen krvarenjima izvan menstruacije, trebalo bi da o tome razgovarate sa lekarom".

Ona ističe da je jako važno da žene znaju da menstruacije mogu da variraju i da se hormoni menjaju tokom ciklusa. Zbog toga savetuje ženama da se ne fokusiraju previše na ciklus, već na zdravu ishranu, redovno vežbanje, dovoljno sna, održavanje zdrave telesne težine i smanjenja konzumiranja alkohola.

Ostale vijesti