Svjetski dan potrošača - Jedemo li GMO hranu?

Autor:

Svjetsk idan potrošača u Banjaluci je obilježen interaktivnom akcijom, s ciljem ukazivanja na to kako je teško doći do prave informacije o proizvodima koji se nalaze na našim policama.

Svjetski dan potrošača - Jedemo li GMO hranu? Foto: Promo/ CZZS

„Potrošači najčešće nisu upućeni kakve namirnice se nalaze na našem tržištu. Postoje restriktivni zakoni, ali se proizvodi koji sadrže GMO i dalje mogu pronaći na našem tržištu, a pri tome nisu obilježeni. Prilikom kupovine, građani nemaju informaciju da li svoj novac ulažu za profit GMO kompanija ili štite svoje zdravlje“,  izjavila je Ivana Kulić, koordinatorica Anti GMO kampanje u Centru za životnu sredinu.

Danas je nemoguće na domaćem tržištu pronaći proizvod koji je obilježen kao GMO.

„Kao što postoje proizvođači koji žele zaštiti svoj brend te koriste oznaku 'NON GMO', smatramo da se pravo rješenje nalazi u tome da proizvođači koji koriste GMO treba to i da naglase“ ističe Ivana Kulić.

Na današnjoj akciji mogli smo vidjeti jednostavan prikaz krave i svinje koje su najčešća stoka za uzgoj na našem području. Kroz improvizivanu lupu građani su gledali u njihov bar kod.

Prethodnih mjeseci svjedočili smo planiranim izmjenama zakona na nivou Republike Srpske, kojim bi se dopustilo korištenje GMO stočne hrane. Upravo gore navedene dvije vrste bi bile hranjene istom, a potrošačima bi trebala velika lupa prilikom kupovine da ustanove da li je konačni proizvod GMO.

"Danas, na Svjetski dan prava potrošača, ukazujemo na štetnost GMO proizvoda, ali i na prava svih nas da znamo kakvu hranu kupujemo i jedemo. U zemlji koja ima mnogo potencijala za organsku poljoprivredu, smatramo da se mali organski proizvođači trebaju podržavati i da tu leži budućnost zadovoljavanja naših potreba za hranom, ali i mogućnost izvoza i konkurentnosti na tržištu", poručuju iz Centra za životnu sredinu.

MONDO istražuje: Niko ne zna šta u stvari jedemo

Ostale vijesti