• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Spremna zamena za Android!

Autor mondo.rs

Ako nešto krene po zlu u kompaniji Huawei su spremili plan B - imaju Android alternativu.

 Spremna zamena za Android! Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Da je Huawei spremio alternativu Android operativnom sistemu pisali smo pre nekoliko godina i opet pre nekoliko meseci, a sad je kompanija iz Kine to i zvanično potvrdila: “Spremili smo sopstveni operativni sistem, ako se ispostavi da više nismo u prilici da koristimo aktuelne operativne sisteme - bićemo spremni i imamo plan B“, rekao je Ričard Ju, direktor Huawei kompanije.

O tome da bi Huawei mogao da izgubi licencirani Android OS, a sa njim i pristup zvaničnoj Play Store prodavnici kompanije Google pisalo se i nakon što su SAD pooštrile svoje napade na kinesku kompaniju zbog navodne industrijske špijunaže, navodeći da bi moglo da dođe do zabrane korišćenja američkih komponenti u Huawei telefonima i da bi američkim kompanijama moglo da bude zabranjeno da izvoze svoje proizvode ili da sarađuju sa Huawei kompanijom.

Pročitajte i ovo: Huawei tužio SAD zbog zabrane i optužbi za špijunažu

Prema kineskim IT medijima Huawei već sedam godina radi na alternativnom operativnom sistemu za pametne uređaje. Ričard Ju je, u istoj izjavi, napomenuo i da će Huawei nastaviti da koristi Google i Microsoft operativne sisteme, ali i da neće nimalo oklevati da ih zameni, ukoliko do problema s licenciranjem i upotrebom bilo kojeg od ovih operativnih sistema dođe.

Ipak, prema izvorima PhoneArena sajta, Huawei ne želi još uvek da koristi Plan B i nastaviće da upotrebljava Android i Windows sve do trenutka u kojem bi to, eventualno morao da prestane.

Ono što ohrabruje, a kažemo to na osnovu našeg iskustva, Huawei je već napravio korak ka osamostaljivanju i umesto Wear Google OS-a za pametne satove, za sat Huawei Watch GT odabrao je sopstveni OS Lite. Ovo je Huawei Watch GT-u omogućilo da mu baterija traje čak dve nedelje ili duže, ukoliko monitor srca i GPS ne rade non-stop, ali mu je onemogućilo korišćenje aplikacija. Tokom vremena svedoci smo da Huawei konstantno unapređuje softver OS Lite-a za sat i da sa svakom novom nadogradnjom, a bilo ih je makar pet za šest meseci, stigne nešto novo ili budu ispravljene uočene greške. Takođe, OS Lite je, kroz Huawei Health aplikaciju mnogo bolje kompatibilan i sa iOS uređajima, nego što je to Wear OS ikad bio.

Naravno, uz premijeru Huawei P30 Pro telefona, koja će biti 26. marta u Parizu, biće najavljen još makar jedan Huawei Watch GT sat, a očekujemo da će on, između ostalog biti i sa boljim softverom. Da li će tada stići i upravljanje muzičkim plejerom i eventualno aplikacije - videćemo već tad i odmah vas o tome obavestiti.

Dobra stvar je svakako što Huawei radi na alternativi, koja bi, ukoliko se ispostavi nužnom, mogla odmah da bude dobro primljena kod korisnika.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS