Ko je napadač: Od "malog kovrdžavog" do teroriste

Autor:

Australijanac Brenton Tarant (28), počinilac terorističkog napada na dve džamije u Novom Zelandu u kojem je ubijeno najmanje 49 osoba, detinjstvo je proveo u Graftonu, malom gradu na severu Novog Južnog Velsa u Australiji.

0
A- A A+
novi zeland, terorizam, terorista, džamija, ubijeni, Foto: Tanjug/AP/

Njegov otac je bio profesionalni sportista koji je iza sebe imao 75 triatlona, a umro je od raka 2010. sa samo 49 godina.

Tarant je pohađao lokalnu srednju školu, a potom se 2009. zaposlio kao lični trener u fitnes centru Big River Džim gde je radio do 2011.

Šefica teretane Rejsi Grej izjavila je za mrežu ABC da je bio jako disciplinovan, hranio se zdravo i strogo poštovao režim vežbanja, a kada je dao otkaz putovao je svetom.

Terorista napao džamije zbog ove devojčice!?

"Bio je jako predan vežbanju, ali i učenju drugih. Sam se posvetio teretani da bi dobio dozvolu za ličnog trenera i trenirao druge. Bio je jako dobar u tome. A kad kažem da je bio predan, bio je predan puno više od ostalih ljudi. U teretani je provodio puno vremena, dizao tegove. Učestvovao je u programu besplatne fizičke aktivnosti za siromašniju decu u zajednici i to ga je veoma radovalo", ispričala je Grej.

Dodala je da nikad nije pričala s njim o političkim ili verskim stavovima, te da ga nije nikad čula da drugima priča o tome.

"Iz uopštenih razgovora o životu koje smo vodili, nije mi se činio kao neko ko ima esktremne stavove niti bilo kakav initeres u tome. Ali znam da je puno putovao otkako je napustio Grafton. Išao je na druge kontinente. Znam da je bio u raznim zemljama i doživljavao razna iskustva pa bih rekla da se na tim putovanjima njemu nešto dogodilo", navela je Grej.

Ispisao Stefan Lazar i Miloš Obilić na šaržerima! VIDEO

Boravio je u Evropi, a obišo je jugoistočnu i istočnu Aziju.

Između ostalog bio je u Severnoj Koreji gde se fotografirao pozirajući s grupom turista.

Opisao se kao "običan beli muškarac iz obične, radničke porodice s niskim primanjima".

Na porodičnoj fotografiji, koju su objavili australijski mediji, Brenton je još beba s plavom kovrdžavom kosom, u tatinom naručju.

Grej je otkrila i da mu je otac umro kada je Brenton završavao srednju školu, a od bliže porodice ima majku i sestru.

Australijski premijer Skot Morison potvrdio je ranije danas da je Tarant državljanin Australije i opisao ga kao nasilnog, ekstremno desnog teroristu.

Ostale vijesti