• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Momci, izvinite, da li može malo tiše?"

Autor mondo.rs

Kako je stvoreno jedno od najboljih štoperskih partnerstava u istoriji fudbala? Pričom, pričom, pričom... i uz dosta rada i kvaliteta.

Kada pomislite na idealne štoperske parove, jedna od prvih asocijacija bio bi "bedem" Mančester junajteda dok su za njih igrali Rio Ferdinand i Nemanja Vidić.

Bilo je odličnih centralnih bekova koji su igrali zajedno i prosto nisu mogli da "kliknu" zbog previše sličnosti ili različitosti, dok je kod srpsko-engleskog partnerstva tajna bila u odnosu s poštovanjem, ali i u tome što su prosto bili komplementarni.

Jedan je znao da "bije" kada je trebalo i da odradi prljaviji deo posla, dok je jedan bio "finijeg" tipa, bliži današnjim modernim štoperima kojima je lopta prva obaveza.

KAKVO PISMO ZA VIDIĆA: NAJBOLJI SA KOJIM SAM IGRAO!

Ali, treba se i oko toga dogovoriti i znati kako vaš partner diše...

Ulogu igra i odbacivanje sujete, prihvatanje uloge i zadatka koji možda znači i više davanja energije od vašeg saigrača, a Nemanja Vidić je u intervjuu za britanski "Stadium Astro" govorio o tome kako je uopšte upalilo između njega i Ferdinanda.

"Mislim da smo se dobro slagali pre terena. To pomaže. On mi je mnogo pomogao i u životu kada sam došao u Mančester, a partnerstvo se izgradilo na treningu".

"Mnogo smo komunicirali na treningu. Dok je trener Rene Melenstin (pomoćnik Aleksa Fergusona prim. aut.) govorio o narednoj vežbi koju treba da uradimo, Ferdinand i ja smo pričali o stvarima između nas, situacijama koje su se desile na prošlom meču ili treningu, tako da smo zajedno pokušavali da razumemo igru onog drugog!", kazao je Nemanja Vidić, dok se u razgovor uključio i pomenuti Melenstin koji je uz osmeh slušao o nekada sjajnom partnerstvu Junajteda.

KOLUMNA NEŠE PETROVIĆA O VIDIĆU: MAČKO, KAPA DOLE!

"Govorio sam im da ućute više koliko su pričali", rekao je Holanđanin.

"Najvažniji je njihov odnos. Odlični su se dopunjavali, zbog toga što su mnogo razgovarali - trenirali su jedan drugog, zaustavljali su probleme i pre nego što su se desili. Kada je bilo potrebno da reaguju, već bi bili spremni...", dodao je on.

Vidić je dodao i da neke stvari ne mogu da se "istreniraju" i da je mnogo zavisilo od komunikacije, čak i one neverbalne, kada su tačno znali šta onaj drugi misli...

"VIRDŽIL VAN DAJK JE TERI, VIDIĆ I RIO U JEDNOM"

Rio Ferdinand je u Mančester junajted stigao 2002. godine u rekordnom transferu  za defanzivca iz Lidsa, dok je Nemanja Vidić došao u zimu 2006. godine iz Spartak iz Moskve i prvo mu je bilo potrebno neko vreme da se privikne

Igrali su zajedno osam i po sezona, do 2014. godine, osvojili pet titula Premijer lige i jednu Ligu šampiona, dok su često bili i u "idealnim timovima".

"Ono što se dešavalo na treninzima... Imao sam osećaj da ste birali ko će igrati protiv kog defanzivca, gotovo ste se plašili da ćemo ih povrediti!", stidljivo je uz osmeh rekao Vidić što je potvrdio i Melenstin, koji je potom objasnio i princip da su Ser Aleks Ferguson i on birali tim za tri utakmice unapred, dok su na treninzima "skrivali" kojih 11 će igrati.

Mogli bi od Vidića mnogo da nauče igrači poput Viktora Lindelefa i Erika Bajia ili Fila Džounsa i Krisa Smolina, koji su već bili u klubu dok je on igrao za "đavole".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC