• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poljak želi da preuzme brigu o antidoping agenciji

Autor mondo.rs

"Siguran sam da ne bih bio na ovom mestu da nisam promenio neke stvari u Poljskoj i da ih nisam dobro obavio", rekao je 34-godišnji Banjka.

Ministar sporta Poljske Vitold Banjka rekao je danas da zahvaljujući borbi protiv dopinga u svojoj zemlji ima dovoljno potrebnog iskustva da postane novi predsednik Svetske antidoping agencije (WADA).

Banjka je naveo da je za tri godine koliko je ministar, promenio zakon o osnivanju nezavisne komisije koja odlučuje o kaznama za doping, pojačao antidoping propise na globalne standarde i osnovao Poljsku antidoping agenciju (POLADA), sa jakim istražnim telom.

"JA IMAM POTREBNA REŠENJA"

Bivši sprinter u štafeti 4x400 metara je u januaru izabran da predstavlja Evropu na izboru za predsednika WADA.

On je uvećao potrošnju na testiranja i poboljšanje poljske antidoping laboratorije, čineći je nezavisnom. Prema novom zakonu, svako ko obezbedi zabranjene supstance sportistima može da dobije kaznu i do tri godine zatvora, a oni koji se svesno dopinguju mogu imati i finansijske posledice.

"Siguran sam da ne bih bio na ovom mestu da nisam promenio neke stvari u Poljskoj i da ih nisam dobro obavio", rekao je 34-godišnji Banjka.

Drugi kandidat Markos Dijas iz Dominikanske Republike rekao je da bi naredni predsednik WADA trebalo da bude iz njegovog regiona, u kome su potrebna poboljšanja u testiranjima i borbi protiv dopinga.

"Ja imam potrebna rešenja i razumem probleme tog regiona", rekao je Banjka.

On je rekao da će, ako bude izabran, osnovati Antidoping fond solidarnosti, kome bi ; sponzori doprineli razvoju šire mreže laboratorija osposobljenih da testiraju uzorke. Takvih laboratorija ima 30 u svetu, a samo jedna u Africi, zbog čega je sakupljanje uzoraka skupo i dugotrajno.

IZBORI U POLJSKOJ

Zbog velikog doping skandala u Rusiji antidoping agencija te zemlje bila je suspendovana na tri godine, a Banjka je rekao da to pitanje još nije završeno i da podaci koje je WADA dobila iz Rusije moraju detaljno da se analiziraju.

Izbori za predsednika WADA održaće se u novembru u Katovicama. Sadašnjem predsedniku Krejgu Ridiju ističe šestogodišnji mandat.

Takođe, za predsednika WADA kandidovala se i potpredsednica te organizacije Linda Heleland, ali bez formalne nominacije.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC