• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sedma sezona projekta “Fudbal za prijateljstvo”

Autor mondo.ba

Sedma sezona najvećeg društveno-odgovornog projekta za djecu u sportu na svijetu, “Fudbal za prijateljstvo”, otvorena je od strane kompanije Gazprom, zvaničnog Partnera UEFA Lige šampiona

Bosna i Hercegovina je uključena od prošle godine, kad je projekat tokom Svjetskog prvenstva u fudbalu u Rusiji okupio 211 zemalja i regija iz cijelog svijeta.

Ovogodišnji završni Forum projekta biće održan od 28. maja do 2. juna, u sedmici održavanja finalnog meča UEFA Lige šampiona, u glavnom gradu Španije, Madridu. Glavni cilj projekta i ove godine je da podrži dječiji i omladinski sport, promoviše vrijednosti zdravog i aktivnog načina života, promoviše i njeguje poštovanje i toleranciju između različitih nacija i kultura svijeta.

Dječaci i djevojčice svake godine učestvuju u programima “Fudbala za prijateljstvo”, kroz koje zajedno promovišu osnovnih Devet vrijednosti projekta: prijateljstvo, jednakost, fer-plej, zdravlje, mir, posvećenost, pobjednički duh, poštovanje tradicije i čast.

Tokom održavanja sedme sezone projekta “Fudbal za prijateljstvo”, brojni događaji će biti priređeni u različitim zemljama svijeta. Sastavi miješanih “Međunarodnih timova prijateljstva” biće određeni tokom Otvorenog žrijeba – a imenovani po rijetkim životinjskim vrstama, u saglasnosti sa misijom zaštite životne sredine projekta.

Međunarodni dječiji društveno-odgovorni projekat “Fudbal za prijateljstvo” odvija se pod pokroviteljstvom kompanije Gazprom od 2013. godine. Noseće vrijednosti koje učesnici projekta promovišu su prijateljstvo, jednakost, fer-plej, zdravlje, mir, posvećenost, duh pobjede, poštovanje tradicije i čast. “Fudbal za prijateljstvo” zvanično je podržan od strane UEFA, FIFA, Međunarodnog olimpijskog komiteta, fudbalskih saveza brojnih zemalja, međunarodnih humanitarnih fondacija za djecu, proslavljenih sportista i vodećih fudbalskih klubova širom svijeta. Tokom prethodnih šest sezona, projekat je obuhvatio više od 4.5 miliona pratilaca – među kojima i proslavljene sportiste, umjetnike i državnike.

Širom planete će i ove godine biti obilježen “Međunarodni dan fudbala i prijateljstva” a djeca i odrasli će uzeti učešće u programima podrške projektu, nastupiti u “Mečevima prijateljstva”, “Otvorenim časovima prijateljstva” i razmjenjivati Narukvice prijateljstva, zvanični simbol koji plavom bojom označava mirno nebo, a zelenom – travnati fudbalski teren.

Prošlogodišnji predstavnici i članovi delegacije Bosne i Hercegovine bili su Aiman Šemdin i Marko Stjepanović i kažu da je projekat Fudbal za prijateljstvo njihovo najljepše iskustvo tokom kog su upoznali djecu iz cijelog svijeta, i dobili priliku da budu uključeni u projekat čiji globalni značaj nisu mogli da pretpostave do svog dolaska u Moskvu.

Projekat ”Fudbal za prijateljstvo” je, po izuzetnoj popularnosti i pozitivnim osnivačkim vrijednostima – moćno sredstvo za brisanje društvenih i ekonomskih granica i ograničenja, koje nam omogućava da spoznamo sami sebe i približimo se svijetu oko nas.

Djeca novinari iz cijelog sveta će uzeti učešće u radu Međunarodnog dječijeg press-centra koji će pokrivati događaje i aktivnosti nove sezone projekta “Fudbal za prijateljstvo”. Obučavaće se da postanu pravi reporteri i iskoriste novostečena znanja kako bi izvještavali sa završnih manifestacija projekta u Madridu – rame uz rame sa vodećim svjetskim medijima koji će i ove godine sa lica mjesta pratiti ovaj projekat.

Ove godine će – uz svoje vršnjake u ulozi izvještača, igrača ili mladih trenera – po prvi put uzeti učešće u projektu i mlade sudije koji pohađaju kurseve za fudbalske sudije u svojim matičnim zemljama.

Svi oni će aktivno učestvovati u programu “Međunarodnog kampa prijateljstva” – koji će u nekoliko dana svog trajanja djeci prirediti više obrazovnih i sportskih zbivanja, radionica vođenih od strane fudbalskih asova, treninga pod budnim okom mladih trenera i stručnih predavanja i zabavnih sadržaja u okviru programa “Škole devet vrijednosti”.

Tokom završnih manifestacija, biće održan “Međunarodni forum fudbala i prijateljstva”, a zatim i centralni događaj završnog programa projekta, “Svjetsko prvenstvo fudbala i prijateljstva”, na Plazi Major, u srcu Madrida. Aktivnosti sedme sezone Fudbala za prijateljstvo biće okončane odlaskom svih učesnika na Finale UEFA Lige šampiona – koje će biti odigrano na stadionu “Vanda Metropolitano”.

“Projekat “Fudbal za prijateljstvo” koji se organizuje pod pokroviteljstvom kompanije Gazprom, njeguje univerzalne humane vrijednosti među djecom putem sporta. On ruši sve barijere među ljudima i daje mladima priliku da ojsete pripadnost njegovim ciljevima i mogućnost da njihov glas bude prepoznat. Ovaj projekat stvara mogućnost kreativnog rada u multi-kulturnom ambijentu, čime izuzetno doprinosi stvaranju globalnog sportskog društva”, ističe Mikel Puć, vlasnik i direktor Omladinske akademije “Soker Barselona”.

Zvanične onlajn reference projekta “Fudbal za prijateljstvo”:

Za medije: fotografije i video materijali http://media.footballforfriendship.com

Zvanična Fejsbuk stranica: https://www.facebook.com/FootballForFriendship/

Zvanični JuTjub kanal: https://www.youtube.com/user/FOOTBALL4FRIENDSHIP

Zvanična stranica na Vikipediji: https://en.wikipedia.org/wiki/Football_for_Friendship

Zvanični Tviter kanal: https://twitter.com/football4f

Zvanična veb-stranica projekta: https://www.gazprom-football.com/en/home.htm

Zvanična stranica na Instagramu: https://www.instagram.com/footballforfriendship/

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC